Ploi torențiale, vijelii și grindină. Care sunt zonele afectate

ploi torențiale vijelii
Foto: Giuliamar / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri, 16 mai, o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii.

Informarea este valabilă până azi, la ora 19.00.

Ploi torențiale și vijelii

Pe parcursul zilei de miercuri 16 mai, îndeosebi în vestul și nord-vestul țării, precum și în zonele montane și submontane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și pe spații mici căderi de grindină.

Cantitățile de apă înregistrate prin acumulare sau în intervale scurte de timp vor depăși local 15…25 l/mp și izolat 35 l/mp, a mai anunțat Administrația Națională de Meteorologie.

Atenționare nowcasting de cod galben

ANM a emis și o atenționare nowcasting de cod galben valabilă până azi la ora 17.00 pentru zona de munte a județului Brașov (de peste cota 1800 de metri). Aici se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale ce vor atinge 60-70 km/h, iar la munte 90 km/h.

Descărcări electrice și grindină

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare nowcasting de cod galben valabilă până azi la ora 16.00 pentru următoarele zone:

Județul Cluj: Cășeiu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Chiuiești, Cuzdrioara, Fizeșu Gherlii, Câțcău, Cătina, Țaga, Vad, Sânmărtin, Bobâlna, Geaca, Buza, Jichișu de Jos;

Județul Sălaj: Cehu Silvaniei, Someș-Odorhei, Sălățig, Năpradea, Gâlgău, Ileanda, Letca, Băbeni, Benesat, Șimișna, Poiana Blenchii, Zalha, Rus, Lozna;

Județul Bistriţa-Năsăud: : zona de munte de peste cota 1800 m;

Județul Bistriţa-Năsăud: Telciu, Romuli;

Județul Bistriţa-Năsăud: zona joasă;

Județul Maramureş: : zona de munte de peste cota 1800 m;

Județul Maramureş: Baia Mare, Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Ulmeni, Tăuții-Măgherăuș, Copalnic-Mănăștur, Cavnic, Șisești, Mireșu Mare, Satulung, Recea, Strâmtura, Dumbrăvița, Ocna Șugatag, Ieud, Suciu de Sus, Cupșeni, Cernești, Budești, Bogdan Vodă, Lăpuș, Dragomirești, Băiuț, Remetea Chioarului, Botiza, Desești, Valea Chioarului, Groși, Ardusat, Coroieni, Groșii Țibleșului, Săcălășeni, Coltău, Vima Mică, Sălsig, Coaș, Boiu Mare, Poienile Izei;

Se vor semnala: frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care la rafală vor atinge și depăși 55… 60 km/h, grindină de dimensiuni mici.

Fenomene asociate: ploi cu caracter de aversă care vor cumula local 15…20 l/mp.

Foto: Giuliamar / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.