Planul de un trilion de euro: Uniunea Europeană vrea să devină ”verde” până în 2050!

Uniunea Europeană vrea să renunțe la combustibilii fosili. Foto: Pixabay

Un plan de investiții de peste un miliard de miliarde de euro, ce vizează următorul deceniu, dorește o transformare din temelii a Uniunii Europene în ceea ce privește amprenta climatică și emisiile de carbon.

România, care își produce încă o mare parte din energie arzând combustibili fosili, precum cărbunele, va fi printre țările care vor avea nevoie de multă susținere în anii următori. Majoritatea românilor se încălzesc cu gaze naturale, lemne sau cărbune.

Ursula von der Leyen, președintele german al Comisiei Europene, a anunțat că spațiul comunitar dorește să treacă spre o economie verde până în 2050, iar planul de investiții va fi o sumă de fonduri publice și private, dar și cel puțin un sfert din bugetul Uniunii.

”Transformările care ne așteaptă sunt fără precedent”, a spus șefa UE, citată de Euronews.

”Planul va funcționa doar dacă e just și dacă se adresează tuturor. Ne vom susține oamenii și regiunile care au nevoie să facă mari eforturi în această transformare, ne vom asigura că nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a adăugat noul lider de la Bruxelles.

Denumit ”Green Deal”, planul dorește obținerea neutralității în ceea ce privește emisiile de carbon până în 2050, iar până în 2030, emisiile trebuie să fie la jumătate față de nivelul din anul 1990.

Planul verde de 1 trilion de euro: Polonezii negociază la sânge!

Doar Polonia, țară care are aproape întreg sistemul energetic bazat pe arderea de cărbune, a refuzat să se alăture planului. 80% din energia electrică a leșilor e produsă în marile lor termocentrale pe lignit.

Planul de la Bruxelles dă prioritate la fonduri zonelor care depind economic de cărbune sau gaze naturale și petrol.

Jumătate din bani vor veni din bugetul Uniunii Europene, în timp ce guvernele naționale vor contribui cu 100 de miliarde de euro, iar sectorul privat cu 300 de miliarde de euro.

Alte 7,5 miliarde de euro au fost alocate din bugetul UE pentru perioada 2021-2027 unui mecanism ce va genera investiții de 100 de miliarde de euro în această luptă pentru tăierea emisiilor de carbon.

Greenpeace, nemulțumită de ”Green Deal”

Ecologiștii sunt, ca de obicei, nemulțumiți, nefiind încrezători în șansele de reușită.

”Pentru ca planul să aibă succes, Uniunea Europeană trebuie, mai întâi, să oprească susținerea financiară a energiei nucleare și pe combustibili fosili, dar și a celorlalte industrii distructive”, a spus Sebastian Mang, de la Greenpeace EU, pentru sursa citată.

Planul Comisiei a fost dezbătut astăzi în plenul Parlamentului European.