Plajele izolate de la Marea Neagră. O vacanță fără hoteluri și șezlonguri

gura portiței
Gura Portiței. Foto: Octavian Micu

Plajele izolate de la Marea Neagră sunt o soluție pentru cei care vor să evite stațiunile aglomerate, pline de turiști, prosoape înghesuite, terase și baruri. Fie că vrei să te bucuri doar de mare și de nisipul fin sau să mănânci un pește proaspăt la o cherhana, plajele izolate de la Marea Neagră îți vor arăta o față mai puțin cunoscută a litoralului românesc.

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja din 23 August

Plaja 23 August se află în dreptul comunei 23 August din județul Constanța. Distanța de la sat până la plajă este de aproximativ 2,5 kilometri. Potrivit turismland.ro, plaja este în mare parte sălbatică și neamenajată, fără hoteluri. Dacă în partea de nord a plajei fundul mării este nisipos, în sud este pietros.

Plaja 23 August este bună și pentru scufundări: în larg, începând de la adâncimea de patru metri, se află catacombe unde pot fi văzuți crabi, pești sau meduze, mai scrie turismland.ro.

Plaja din 23 August este destul de îngustă, mai puțin în sud, unde plaja este ceva mai lată. Aici se află cherhanaua „Popasul pescarilor”, unde poți mânca un pește proaspăt, pescuit de dimineață din mare.

Cazare în 23 August găsești la localnici sau la una dintre pensiunile și vilele construite în comună. La pensiune, prețul unei camere duble variază în 70 și 150 de lei pe noapte.

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja din Tuzla

Plaja din Tuzla se află la aproximativ 1,5 kilometri distanță de localitatea Tuzla. Pentru a ajunge la plajă va trebui să parcurgi un drum ce se întinde peste câmpuri. În apropiere se află farul din Tuzla și barăcile pescarilor din zonă. Plaja este îngustă, dar acest lucru nu este neapărat un dezavantaj deoarece aici nu este înghesuială. În schimb, faleza din Tuzla se erodează, iar în prezent se lucrează la consolidarea ei. O cameră dublă la o vilă în Tuzla costă în jur de 100 de lei pe noapte.

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja din Golful Francezului

Plaja din Golful Francezului se află în sudul stațiunii Costinești, dincolo de hotelul Forum. Este o plajă sălbatică, frecventată de nudiști și de pasionații de scufundări. Plaja din Golful Francezului este îngustă, iar intrarea în mare abruptă, dar apa este foarte limpede, potrivit vacanta.com. Accesul la această plajă este mai dificil deoarece drumul de la ieșirea din Costinești a fost deteriorat de inundații.

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja din Agigea

Plaja din Agigea se află la sud de portul Constanța. Plaja, bolovănoasă pe unele porțiuni, se întinde pe aproximativ un kilometru, în apropiere de cartierul „Steaua de mare” din Agigea. Pe plajă există și o cherhana. O cameră dublă la o pensiune din Agigea costă între 50 și 100 de lei pe noapte. Te poți caza și la garsonieră (150 de lei pe noapte) sau într-un apartament cu două camere (200-250 de lei pe noapte).

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja Corbu

Plaja Corbu, situată în apropierea comunei Corbu, se află la o distanță de patru kilometri de localitate. Deoarece din dreptul comunei Corbu începe Rezervația Deltei Dunării, comuna mai este numită și „Ancora Deltei”. Pe plaja din Corbu se află o cherhana, iar în apropiere pot fi vizitate lacurile Corbu Mic și Tașaul. Plaja este foarte lată, neamenajată, iar apa limpede și deloc adâncă, potrivit turismland.ro.

Plaja din Corbu este un loc îndrăgit de pasionații de scufundări, snorkeling, pescuit sau sporturi nautice (windsurfing, kitesurfing).

Cazare în Corbu găsești la localnici, la vile sau la pensiuni: prețul unei camere duble variază între 50 de lei și 175 de lei pe noapte. Deoarece plaja din Corbu este inclusă în Rezervația Delta Dunării, camparea pe plajă este interzisă.  

Puțin mai la sud de plaja din Corbu se află plaja de la Capu Midia, un alt loc sălbatic, neamenajat, situat însă lângă rafinăria Petromidia.

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja Vadu

Puțin mai la nord de plaja Corbu se află plaja Vadu, situată în dreptul grindului Chituc, ce desparte Lacul Sinoe de Marea Neagră. Plaja ține de satul Vadu (din comuna Corbu), fiind situată la aproximativ 3,5 kilometri de acesta. Și aici camparea pe plajă este interzisă, plaja Vadu fiind inclusă în Rezervația Delta Dunării. Nisipul este foarte fin, iar apa limpede și curată, aflăm de pe cristisiadriana.ro. Dacă vrei să faci plajă în Vadu, te poți caza în sat, la localnici, sau în comuna Corbu.

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja Razim – Sinoe

În zona lacurilor Razim și Sinoe se află mai multe plaje izolate, printre care plaja de la Periteașca sau plaja de la Periboina. Deși Gura Portiței a fost transformată într-un complex turistic, cu vile și căsuțe, plaja este foarte lungă, întinzându-se la nord și la sud de complex, iar cei aflați în căutarea liniștii vor găsi suficient spațiu pe țărmul cu nisip fin.

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja din Sfântu Gheorghe

Plaja din Sfântu Gheorghe se află la un kilometru distanță de localitatea cu același nume, în Rezervația Delta Dunării. Nisipul este foarte fin, iar apa mării nu este adâncă. Totuși, în dreptul gurii de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în Marea Neagră se pot forma curenți periculoși. O cameră dublă la o pensiune din Sfântu Gheorghe costă între 80 și 150 de lei pe noapte.

Plaje izolate la Marea Neagră – plaja din Sulina

Plaja din Sulina este situată la un kilometru și jumătate distanță de localitatea Sulina, în Rezervația Delta Dunării. Plaja este foarte lată datorită aluviunilor aduse de Dunăre, nisipul fin, iar apa puțin adâncă. Multă vreme sălbatică, plaja din Sulina a avut de suferit din cauza construcțiilor ridicate recent în zonă – terase, magazine, o pasarelă sau spații de recreere pentru turiști. Amenajările turistice de pe plaja Sulina au fost criticate de Comisia Europeană, care a atras atenția că Sulina este arie protejată. O cameră dublă la o pensiune din Sulina costă între 70 și 200 de lei pe noapte.

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.