Plajele din alte 4 stațiuni de pe litoralul românesc vor fi lărgite după modelul Mamaia

plajă venus
Sursa: Google Maps

Plajele din stațiunile Jupiter, Neptun, Venus și Aurora vor fi lărgite, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani și cu plaja din Mamaia.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a semnat contractele pentru execuția lucrărilor aferente Lotului 8 – Jupiter – Neptun și Lotului 9 – Balta Mangalia – Venus – Aurora, care sunt incluse în proiectul cu finanțare europeană „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020)”.

În urma finalizării procedurii de licitație firma căștigătoare a fost desemnată compania olandeză Van Oord, cu peste 150 de ani de experiență în construcții hidrotehnice marine, anunță Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral într-un comunicat de presă.

În prezent, firma olandeză are în execuție Lotul 5 – zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud.

Lucrările de pe plajele din Jupiter, Neptun, Venus și Aurora vor contribui la:

• protejarea și reabilitarea litoralului românesc și a factorilor de mediu, prin lucrări inginerești de combatere a fenomenului de eroziune costieră;

• atingerea obiectivului de reducere a efectelor și pagubelor asupra populației cauzate de fenomene naturale produse de schimbările climatice;

• protejarea biodiversității marine și a zonei litorale vizate;

• activități de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine.

Noile structuri vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii pe durata de viață prevăzută de 50 de ani.

Valoarea investiției pentru Lotul 8 – Jupiter – Neptun este de 220.013.079,80 lei fără TVA (aproximativ 45 de milioane de euro) și pentru Lotul 9 este de 415.819.264,40 lei fără TVA (în jur de 85 de milioane de euro).

Loturile 8 și 9 sunt parte a proiectului „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)” alături de alte 9 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol, Zona Mamaia, Zona Tomis, Zona Agigea, Zona Eforie, Zona Costinești, Zona Olimp, Zona Mangalia-Saturn și Zona 2 Mai.

Dintre acestea, Lotul Mamaia a fost deja finalizat.