Plăcere sau utilitate? Cum să îți folosești chibzuit economiile

Foto: Shutterstock

Fie că îți propui, fie că, pur și simplu, se întâmplă să reduci involuntar din cheltuieli, se poate ca, la un moment dat, să îți dai seama că ai reușit să aduni o anumită sumă de bani mai mare decât bugetul de care dispui de obicei. Ai putea fi tentat să îi cheltuiești pe obiecte inutile sau pe ieșiri cu prietenii, dar cel mai bine ar fi să te gândești că ai la dispoziție opțiuni mult mai bune decât acestea, unele care să îți aducă beneficii pe termen lung sau care să îți ofere satisfacții mari de moment. 

Depune banii într-un depozit bancar

Chiar dacă varianta clasică de a economisi și de a păstra banii îți spune să îi aduni într-un loc sigur din casă, vremurile moderne îți oferă posibilități mult mai avantajoase. Una dintre ele este reprezentată de depozitul bancar online, care nu îți cere nici măcar să te deplasezi până la sucursala unei bănci pentru a deschide un cont pentru economiile tale. Nu trebuie decât să stai în confortul propriului fotoliu, să ai acces la internet și să te bucuri de această șansă pe care o oferă, acum, unele bănci. 

Dacă vei lua o astfel de decizie, nu vei economisi doar timp, ci vei putea beneficia și de dobânzile avantajoase care sunt valabile începând cu deschiderea depozitului. Astfel, pornind de la suma de bani pe care o ai inițial vei ajunge, în câteva luni, la o sumă mai mare, astfel că nu riști să pierzi nimic din ce ai reușit să economisești. Dacă scopul tău este să ai mereu o sumă mare de bani de rezervă, aceasta este cea mai bună variantă de a reuși acest lucru.

Renovează-ți sau dotează-ți locuința cu electrocasnice inteligente

Dacă, totuși, vrei să îți investești economiile în ceva concret, iar varianta depozitului bancar nu este cea potrivită pentru tine, alege să le folosești pentru creșterea nivelului de confort din locuința ta, în funcție de lipsurile pe care crezi că le are aceasta. Dacă nu ești mulțumit de culoarea pereților, pardoseală, mobilă sau de alte elemente de design interior, nu sta pe gânduri și folosește banii pentru o renovare completă sau parțială, în funcție de suma de care dispui. Chiar dacă, aparent, aceasta nu ar fi o activitate cu adevărat necesară, este un mod benefic de cheltuire a banilor, deoarece transformarea mediului în care locuiești într-unul mai apropiat de preferințele tale va contribui la buna ta dispoziție zilnică.

Dacă, însă, locuința ta arată așa cum îți dorești, alege să o modernizezi și să îți ușurezi viața prin achiziționarea unor electrocasnice inteligente: televizor, frigider, aspirator. Poate, la început, nu le vei vedea utilitatea, însă, în scurt timp, vei observa că te vei simți ca și cum ele au făcut parte dintotdeauna din viața ta.

Pleacă într-o vacanță

Cu toții avem, însă, nevoie și de momente de relaxare și este posibil ca nevoia ta să nu fie aceea de a locui într-un mediu mai modern sau mai confortabil, ci de a lua o pauză de la activitățile zilnice de la serviciu, de la agitație și probleme. În acest caz, varianta cea mai bună este să investești banii în satisfacerea unei dorințe mai vechi, pe care încă nu ai avut curajul sau șansa de a o duce la bun sfârșit. 

Pleacă într-o vacanță într-un oraș sau într-o țară în care nu ai mai fost sau ia parte la o experiență care știi că ți-ar produce plăcere – cum ar fi un meci important de fotbal sau un concert al artistului tău preferat. Nu ezita să investești în ceea ce îți face plăcere, pentru că nu doar lucrurile palpabile sunt importante, ci și trăirile pe care le simți cu diverse ocazii.

Desigur, dacă economiile tale au un scop precis, nu trebuie să renunți la acesta pentru a-ți îndeplini o altă nevoie care a apărut pe parcurs și care poate că are o importanță mai mică. Însă, dacă ai ajuns să ai bani puși deoparte din simplul motiv că nu te reprezintă cheltuielile mari, ai merita să te folosești de ei pentru o acțiune care să te facă să simți satisfacția unei reușite. 

Sursa foto: shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.