Pisica norvegiană de pădure. Ghid complet: aspect, comportament, îngrijire, preț

Pisica norvegiană de pădure FOTO: Patrizia08/Pixabay.com

Pisica norvegiană de pădure FOTO: Patrizia08/Pixabay.com

Pisica norvegiană de pădure este una dintre cele mai prietenoase rase de pisici. Mai mult, aceste pisici au multă răbdare cu copiii mici, detaliu care le recomandă drept pisici de familie.

Pisica norvegiană de pădure este o pisică de statură mare, cu ochi mari și ovali, bine deschiși. Preferă spațiile întinse (gen casă cu curte), dar se acomodează destul de repede și într-un apartament. Culorile diferă, însă mai toate pisicile din această rasă sunt tigrate (tabby). Culorile care apar adesea pe blana pisicii norvegiene de pădure sunt negru, gri, alb și maro deschis.

Pisica norvegiană de pădure – înfățisare

– Cap triunghiular, cu urechi mari și ochi mari și ovali, de diverse culori – nuanțe de verde, auriu. (INTERESANT: Exemplarele albe pot avea ochi albaștri sau pot fi ceacâre – ochi de culori diferite);

– picioare puternice, cele din spate sunt mai mari decât cele din față. Labe mari și rotunde, cu smocuri de păr între degete

– coadă lungă și stufoasă

– blana este lungă și lucioasă. Pisica norvegiană de pădure are blana dispusă în două straturi – un prim strat abundent acoperit de al doilea, de păr lung, lucios și impermeabil.

– gheare foarte puternice, fiind o excelentă cățărătoare.

Trebuie știut că pisica norvegiană de pădure crește încet, atingând dezvoltarea deplină abia în jurul vârstei de 5 ani. De regulă, o astfel de pisică trăiește 14-16 ani, dar au fost și cazuri în care pisica a trăit până la 18 și chiar 20 de ani.

Pisica norvegiană de pădure – comportament

Norvegiana de pădure nu este genul de animal care să vină și să se furișeze în brațele voastre. Asta nu înseamnă însă că nu vor atenție – ba din contră – dar nu cerșesc această afecțiune.

De regulă, pisica norvegiană de pădure este o pisică ascultătoare, cea mai mare calitate a sa fiind caracterul foarte prietenos. Dacă luați un pui, acesta se va atașa foarte rapid de familie și se va deprinde în timp foarte scurt cu noul spațiu.

Nu sunt pisici zgomotoase, preferând sa-și „spună părerile” prin limbajul trupului. Pisica norvegiană de pădure va mieuna prelung numai dacă uitați să îi puneți mâncare sau să îi oferiți un nisip curat. Sunt pisici care torc puternic, putându-le auzi dintr-o cameră alăturată.

INTERESANT: Norvegiana de pădure iubește ploaia. Caracterul jucăuș specific puilor de pisică nu dispare la maturitate, așa cum se întâmplă la alte rase.

Pisica norvegiană de pădure – îngrijire

Aici avem un plus și un minus:

Minus – sunt foarte mâncăcioase, trebuie să nu îi lăsați prea multă mâncare, deoarece mânâncă tot și riscă să devină obeze

Plus – blana nu necesită îngrijire specială. Norvegiana de pădure are foarte mare grijă de blana ei. Va trebui să o periați o dată pe săptămână, dar, dacă uitați, nu e mare problemă.

Pisica norvegiană de pădure – mic istoric

Pisica norvegiană de pădure este adaptată să supraviețuiască condițiilor meteo aspre din Norvegia (prezintă o puternică rezistență la frig). Printre strămoșii săi s-ar afla pisici albe și negre cu păr scurt, aduse de vikingi în Norvegia din Marea Britanie, undeva în jurul anului 1.000 și pisici cu păr lung aduse în Norvegia de cruciați. Alți posibili strămoși sunt angora siberiană și turcă, pisici cu păr lung din Rusia și Turcia.

Într-o legendă norvegiană apare denumirea de Skogkatt, pisică apreciată mai ales pentru abilitățile sale de cățărare. Skogkatt putea „urca stânci pe care alte pisici nu le-ar fi putut aborda”, spune o autoare din Franța, Claire Bessant, care a cercetat istoricul acestei rase. Cum pisica norvegiană de pădure este cunoscută drept o excelentă cățărătoare, se poate ca Skogkatt să fie tocmai o astfel de felină.

Cei mai mulți dintre crescătorii cu experiență spun că, în trecut, pisica norvegiană de pădure a fost folosită pe navele vikingilor, fiind extrem de iscusită în a prinde șoareci. Văzând cât de pricepute sunt, fermierii norvegieni au început să le crească pe lângă gospodăriile lor, pentru a-și proteja cerealele. Rasa a fost foarte aproape de a dispărea în Al Doilea Război Mondial, dar a fost salvată de un grup de iubitori ai acestor feline.

Pisica norvegiană de pădure este foarte populară în Norvegia, Suedia, Islanda și Franța. În Hexagon, este a cincea cea mai populară rasă de pisică.

Pisica norvegiană de pădure – preț

 Există însă și pui de vânzare, la prețuri ce pornesc de obicei de la circa 250-300 de lei. Un exemplar cu însușiri deosebite poate costa chiar și peste 200 de euro.

FOTO: Patrizia08/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version