Pilonul 2 de pensii ar putea deveni opțional. Cine nu cere în scris să rămână în sistem trimite banii la stat

FOTO: cdep.ro curtea constituțională
FOTO: cdep.ro

Mai mulți parlamentari PSD au propus, printr-o serie de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare pe care Guvernul își va asuma răspunderea, să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii.

Participanții actuali ar trebui să ceară în scris că vor să rămână în sistem și astfel vor rămâne asigurate în sistemul public.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că modificarea articolului privind Pilonul 2 de pensii „nu este asumat de PSD”.

De asemenea, amendamentele făcute de parlamentarii PSD sunt trimise în analiză la Guvern.

„Se impune adoptarea de măsuri pentru modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, în sensul eliminării obligativității de aderare la un fond de pensii”, cere un amendament depus de parlamentari PSD.

Aceștia propun ca o persoană să devină participant la un fond de pensii dacă semnează din proprie inițiativă un act de aderare individual.

Totodată, ei propun ca persoanele care au aderat deja până la data de 1 ianuarie 2024 să opteze individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024.

Persoanele care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.