Pierderi majore pe bursele internaționale. Piețele din Asia, cele mai afectate

Bursa românească a înregistrat pierderi uriașe azi. Foto: Pixaba
Bursa românească a înregistrat pierderi uriașe azi. Foto: Pixabay

Principalele burse asiatice au înregistrat pierderi importante astăzi, după încă o zi de scăderi masive ale cotațiilor de pe Wall Street.

Săptămâna foarte instabilă pentru investitorii din lumea întreagă a dus la o scădere a indicelui bursier japonez Nikkei 225 cu 2,8%, în timp ce Shanghai Composite s-a depreciat cu 4,1%.

Aceste pierderi vin după ce bursa americană Dow Jones Industrial Average a pierdut, pentru a doua oară într-o singură săptămână, mai mult de 1.000 de puncte. Investitorii au decis să își retragă banii de pe bursă din cauza îngrijorărilor față de majorarea ratelor dobânzilor.

Cea mai afectată regiune pare să fie Asia. Hang Seng, bursa din Hong Kong, a scăzut cu 3,7%, în timp ce indicele sud-coreean Kospi a înregistrat pierderi de 1,6%, după ce Dow Jones a înregistrat un regres de 4,2%.

Economia chineză a avut, vineri, cea mai proastă zi pe bursă din ultimii doi ani. Bursele din China sunt destul de volatile, fiind dominate de investitorii din retail, nu de mari instituții financiare, cum se întâmplă pe celelalte piețe importante din lume.

În China, a doua economie a lumii, se apropie sărbătoarea Noului An Lunar, perioadă în care nevoia pentru lichidități este mai mare decât de obicei, companiile oferind bonusuri și cadouri, atât angajaților, cât și partenerilor de afaceri.

De ce scad bursele?

Prăbușirea cotațiilor a început la finalul săptămânii trecute, după ce au apărut îngrijorări față de o iminentă creștere a ratelor dobânzilor în Statele Unite, provocată de o economie mai puternică decât se estimase. Îngrijorarea a dus la retragerea unor investiții. Deocamdată, banca centrală americană menține rata dobânzii-cheie la 0,5%.

Investitorii preferă, în aceste condiții, să își trimită banii în alte domenii, cum ar fi obligațiunile de stat, și să limiteze acțiunile pe bursă.

Se pare că perioada agitată va continua pe bursele din întreaga lume, analiștii fiind convinși că o corecție a piețelor era iminentă. Dow Jones a căzut, în ultima săptămână, cu mai mult de 10 procente, după ce în ianuarie atingea cotații record.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.