Pielea ta este în siguranță: ce fel de haine absorb radiația solară

Căldura va fi greu de suportat în aproape toată țara. Foto: Pixabay

Termenul de „protecție solară” pentru haine a fost menționat pentru prima dată în 1996, când companiile australiene, îngrijorate de incidența ridicată a cancerului de piele pe continent, au început să dezvolte haine specializate cu un strat suplimentar de filtre UPF. 

Particularitatea acestor haine constă în faptul că trebuie să protejeze împotriva razelor ultraviolete A și B (spre deosebire de protecțiile solare convenționale, care rezistă radiațiilor UVB), minimizând efectele lor negative asupra pielii. 

Nivelul de protecție UPF al unor astfel de haine variază de obicei între 15 și 50 și  de multe ori acest lucru se realizează prin tratarea țesăturii cu o soluție chimică specială (de exemplu, dioxid de titan) sau un colorant cu un bloc ultraviolet, care ajută la absorbția sau reflectarea radiației solare. 

În plus, există diferiți aditivi pentru spălare – pulberi, geluri – care promit să transforme orice articol de garderobă în îmbrăcăminte de protecție solară, oferindu-i un nivel UPF suplimentar.

Cine are nevoie de ea?

În general, toată lumea. Chiar dacă nu ești predispus la reacții alergice la soare și nu planifici o vacanță lângă ecuator, protecția suplimentară a pielii tale împotriva radiațiilor dăunătoare va fi de bun augur. Așa cum îți tratezi pielea când stai la soare cu soluții ca Vichy protecție solară de la laboratoarele Vichy, așa poți face și în cazul hainelor, alegând unele care îți oferă protecție.

Dar pentru majoritatea dintre oameni, hainele obișnuite sunt suficiente. Însă, hainele specializate cu factor UPF sunt deosebit de importante pentru persoanele cu sensibilitate crescută a pielii și celor care trebuie, prin natura activităților lor, să stea pentru o lungă perioadă de timp sub soarele arzător. În plus, mulți experți îndeamnă părinții să aleagă pentru copiii lor haine cu protecție UPF suplimentară, iar motivele pentru acest lucru sunt evidente.

După cum s-a menționat deja, majoritatea oamenilor chiar nu se gândesc la haine cu filtre UPF speciale, limitându-se la vestimentații obișnuite și la principii de bază precum „acoperă-ți umerii pe plajă”. De exemplu, un tricou tipic din bumbac are un rating UPF de 5-8 în medie, ceea ce înseamnă că transmite aproximativ o cincime din razele UV. Dacă nu ai o nevoie critică de măsuri serioase, nu este necesar să îți actualizezi garderoba cu lucruri marcate cu un bloc UPF.

Orice îmbrăcăminte  servește ca o protecție suplimentară împotriva radiațiilor solare, fiind suficient doar să ții cont de  regulile de bază. Cu cât fibrele țesăturii sunt mai dense, cu atât este mai ridicat nivelul de protecție: de exemplu, lycra artificială, poliester, nailon sau acrilic fac față acestei sarcini mai bine decât bumbacul natural subțire sau lenjeria fără greutate, dar sunt mai puțin confortabile pentru vreme caldă. Un test simplu: cu cât țesătura este mai translucidă, cu atât funcția UPF este mai slabă. Prin urmare, dacă nu vrei să porți materiale sintetice pe căldură (deși unii dintre reprezentanții săi moderni sunt destul de potriviți pentru astfel de condiții), alege bumbac și lenjerie nealbite cu cel mai dens aranjament de fire.