Pictură veche de 200 de ani, distrusă pentru o centrală termică

FOTO: Marius Tudor/Facebook
FOTO: Marius Tudor/Facebook

O pictură de pe peretele unei biserici vechi de două secole a fost pur și simplu găurită pentru a fi introdus un coș de evacuare pentru o centrală termică. Lăcașul este pe lista monumentelor istorice, iar lucrarea s-ar fi făcut fără avizul celor de la Direcția Județeană pentru Cultură.

Fotografia a fost postată pe internet de enoriași. „Biserica Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu – Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813, după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul.

Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion. Și cică de ce sunt eu trist”, a scris Marius Tudor, cel care a postat fotografia. 

Preotul a spus că centrala este montată de 12 ani, iar în biserică au fost renovări de curând. Actualul preot a spus că așa a găsit-o, iar pictura respectivă a fost restaurată cu centrala pe perete în urmă cu aproximativ patru ani, iar lucrările au fost avizate de Ministerul Culturii și Cultelor, de Direcția de Patrimoniu Bisericesc.

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Gorj au anunțat că au dispus o anchetă și o expertiză tehnică pentru a vedea dacă se poate corecta pictura, iar pentru centrală să se găsească un alt loc.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.