Prima reacție a lui Petre Roman după ce a aflat că e acuzat de crime împotriva umanității

petre roman ion iliescu
Ion Iliescu și Petre Roman în decembrie 1989. Foto: Daniel Mazilu (Wikimedia Commons)

Petre Roman, fostul premier al României, acuzat de procurorii militari de crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din iunie 1990, a declarat că acuzațiile care i se aduc sunt absurde și că tot ce dorea să facă era să „deschidă traficul” într-o zonă foarte aglomerată din București, anunță Digi24.

Potrivit procurorilor, Petre Roman este una dintre persoanele vinovate de violențele din București, care au dus la moartea a 6 oameni și la rănirea altor sute de persoane.

„O consider, până la urmă, absurdă. Nimic nu justifică această acuzaţie. Singurul lucru pe care îl doream noi era deschiderea traficului în cea mai grea zonă de trafic din Bucureşti, Piaţa Universităţii, fără ca noi să cerem încetarea protestelor. Protestele erau un lucru normal, firesc. Chiar dacă avuseseră loc alegerile”, a declarat Petre Roman la postul de televiziune.

Din punctul său de vedere, vinovații pentru venirea minerilor sunt oficialii din Ministerul de Interne și din Poliția București: „Pentru această chestiune, vinovaţi se fac cei care au organizat, adică Ministerul de Interne, respectiv ministrul de Interne şi Poliţia Capitalei care nu au procedat corect în multe situaţii. Răspunul meu a fost demiterea ministrului de interne”.

„Eram conştienţi că venirea a 8.000 de mineri în Bucreşti, pe străzile Capitalei, constituie un pericol extrem de grav. Eram perfect conştienţi. Nu ştiu şi nu există documente care să spună că eu şi guvernul meu am fost implicaţi în acţiunea minerilor. Ion Iliescu a folosit o sintagmă nefericită: „Mergeţi şi plantaţi flori în piaţa Universităţii!”. Acest îndemn nu a fost potrivit. Cel mai potrivit era ca minerilor să li se spună ceea ce am gândit cu toţii: „Măi fraţilor, nu era cazul să veniţi. Nu există un pericol pentru democraţie””, a mai comentat Petre Roman pentru Digi24.

Ion Iliescu despre Mineriadă: „Nu am să-mi reproşez nimic”

Nici Ion Iliescu, și el inculpat în dosarul Mineriadei din 1990, nu consideră că a făcut ceva greșit în iunie 1990, când minerii din Valea Jiului au venit în București pentru a înăbuși protestele din Piața Universității îndreptate împotriva FSN-ului: „Eu nu am să-mi reproşez nimic din nicio perioadă”.

Mineriada din iunie 1990 a fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală și cea mai amplă dintre toate acțiunile minerilor de la începutul anilor ’90. La jumătatea lunii iunie, minerii au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității care cereau retragerea lui Ion Iliescu și a FSN-ului, dar și împotriva oamenilor obișnuiți de pe stradă.

Reacția lui Ion Iliescu după ce a aflat că e inculpat în dosarul Mineriadei

În data de 13 iunie, la televiziune s-a citit un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirma: „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

După violențele din București, pe 15 iunie, minerii au fost urcați în autobuze și transportați la complexul expozițional Romexpo, unde Ion Iliescu le-a mulțumit pentru acțiunea. Discursul său a fost întâmpinat cu urale.

Oficial, 6 persoane au murit (4 prin împușcare, una în urma unui infarct și o a șasea înjunghiată), iar alte 746 au fost rănite.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.