Petre Daea susține că l-a apărat de grindină pe Papa Francisc

petre daea oaia
Foto: Captură YouTube

Petre Daea, faimosul ministru al Agriculturii, a declarat că sistemul antigrindină a funcționat bine săptămâna trecută, oprind grindina în timpul vizitei Papei Francisc în România.

Întrebat dacă a oprit grindina pentru Papa Francisc, Daea a răspuns zâmbind: „Da. Da“.

Chiar și așa, fenomenele meteorologice extreme de acest tip au făcut ravagii în ultimele zile în destul de multe locuri din țară. România este, de mai bine de o săptămână, sub avertizări meteorologice de instabilitate atmosferică.

Petre Daea, faimos pentru declarațiile sale alambicate și, uneori, puerile, a precizat că în acest an au fost lansate aproximativ 1.000 de rachete antigrindină. Doar într-o zi, susține ministrul, au fost lansate 75 de astfel de proiectile.

„Sistemul antigrindină a dat aproximativ 1.000 de rachete până la această dată. Stăm cu ochii pe aceste puncte de lansare. Este o situaţie extrem de delicată nu am avut în anii trecuţi o zi în care să lansăm 75 de rachete de la un punct de comandă. Sâmbătă am fost la Ploieşti la centrul de comanda unde specialiştii lansaseră 75 de rachete, pentru a face faţă situaţiei cu care s-au întâlnit în ziua respectivă. Lucrăm şi acţionăm ca să ţinem cât putem sub control aceste fenomene”, a precizat Petre Daea.

Suprafața agricolă afectată de inundații și grindină este de 10.000 de hectare la nivel național, ministrul dând asigurări că nu toate culturile sunt compromise.

”Este o suprafaţă mică, undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional şi asta înseamnă diverse culturi afectate de băltiri sau de grindină, atât cu grâu cât şi cu rapiţă, orz dar şi cu culturi de primăvară, în speţă floarea soarelui, porumb şi anumite suprafeţe cu mazăre. Eu am o vorbă: e mai mult bine decât rău pentru agricultură”, a declarat Daea.