Petre Daea, la prima Brânzărie din România: ”Cormoranii sunt atât de iscusiți încât nu-i învinge nimeni”

petre daea oaia
Foto: Captură YouTube

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a inaugurat prima Brânzărie din țară, la Sibiu, unde a ținut un discurs înflăcărat împotriva cormoranilor.

Brânzăria de la Sibiu oferă ciobanilor șansa să își comercializeze brânza fără să achite vreo taxă, iar chiria spațiului este suportată tot de stat, prin Casa Română de Comerț Unirea.

”Astăzi am pornit pentru prima dată în România, unde în această zonă sibienii, producătorii s-au organizat rapid şi am putut realiza acest magazin micuţ, dar el este suficient de expresiv şi suficient de valoros pentru oamenii care au adus produsele aici să le valorifice. Vom face acest lucru în toată ţara. Acest exemplu de aici care a fost denumit brânzărie, în altă parte cum doresc localnicii, pentru a fi cât mai aproape de specificul zonei şi să fim cât mai aproape de gustul oamenilor”, a declarat Petre Daea, citat de G4Media.

Ministrul Agriculturii promite inițiative similare și la București, Craiova, Slatina, Pitești, Timișoara sau în Teleorman.

Daea n-a ocolit nici de această dată problema cormoranilor, mai ales în lumina inițiativei legislative privind vânătoarea acestor păsări.

”Este o problemă extrem de importantă la nivelul Uniunii Europene şi pentru care ministrul Agriculturii din România, alături de încă 19 miniştrii din ţările din UE sunt îngrijoraţi datorită faptului că este o presiune formidabilă pe acest sector, iar piscicultorii solicită de mult timp şi lucrul acesta a fost auzit de Parlamentul European pentru că în noiembrie 2008, în Parlamentul European a fost o rezoluţie care spunea foarte clar că trebuie să se intervină întrucât la nivelul UE pagubele produse de cormorani se ridică la peste 300.000 de tone de peşte, ceea ce înseamnă echivalentul producţiei de acvacultură din Franţa, Germania, Cehia şi Ungaria. Iar în România este o situaţie deosebită. Iată că şi parlamentarii din România au purces pe acest drum al legiferării, cum au făcut şi alte ţări până acum”, a mai declarat Daea.

Ministrul Agriculturii vede un adversar puternic în cormoran: ”Sunt atât de iscusiţi în lupta aceasta încât nu îi învinge nimeni. Am mai spus-o, nu se feresc de nimic, urmăresc cu foarte mare atenţie prada şi acţionează în consecinţă”.