Pesticide peste limită descoperite în fructe și legume

Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au controlat în primele patru luni ale anului peste 3.800 de transporturi care au ca risc asociat prezența de reziduuri de pesticide.

Autoritatea anunță printr-un comunicat de presă că au prelevat 862 de probe. Dintre acestea, șapte au prezentat depășiri ale limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide.

S-au descoperit probleme la o probă de tomate provenite din Iordania, o probă de ardei iute din Iordania, o probă de mere din Macedonia și patru probe de fasole de boabe din Etiopia. De asemenea, reziduuri peste limită de pesticide au mai fost descoperite la ardei kapia roșii, rodii și lămâi, toate din Turcia.

Anul trecut, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a declarat că multe dintre produsele ieftine care vin în România sunt de proastă calitate și „otrăvesc populația”.

„Am să fac tot ce este posibil să promovez produsele românești, pe de o parte, iar pe de altă parte să asigur o protecție corespunzatoare producătorului și consumatorului român pentru că, din păcate, multe produse care ajung în România se vând pentru că ajung din segmentul cel mai ieftin și efectiv otrăvim populația și omorâm producătorul român. Repet: orice guvern are datoria să își apere și producătorul și consumatorul”, a spus Achim Irimescu.

Ministrul a mai spus că va reintroduce controlul la frontieră pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, susținând că în cazul produselor ieftine care ar ajune în România ar fi utilizate pesticide interzise în UE.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.