Pește din România contaminat cu listeria, alertă alimentară în Bulgaria

FOTO: dpexcel/Pixabay.com
FOTO: dpexcel/Pixabay.com

Autoritățile bulgare au emis o alertă alimentară și peste 250 de kilograme de macrou afumat, provenite din România, au fost retrase de pe piață.

Descoperirea a fost făcută de Departamentul pentru Siguranța Alimentară din Bulgaria. Specialiștii bulgari au testat aleatoriu diverse produse și au confiscat 250 de kg de macrou afumat.

Produsele sunt marca Ocean Fish și au fost distribuite în magazine din aproape toată Bulgaria. Autoritățile din țara vecină au făcut apel către cei care au cumpărat pește afumat Ocean Fish să returneze produsele contaminate pentru a fi distruse.

Probleme cu peștele afumat au fost și în România, la începutul acestui an. În luna februarie, inspectorii sanitari veterinari români au decis suspendarea liniei de producție de file de somon afumat în cazul a două unități de procesare a peștelui unde a fost depistată prezența bacteriei listeria.

Atunci, 134 de kilograme de produse au fost reținute și au fost aplicate sancțiuni contravenționale de 42.000 de lei. Două mari magazine, Auchan și Carrefour, au retras de la comercializare file de somon afumat ale respectivei firme anunțând că produsul ar putea fi contaminat cu listeria.

Listeria este o bacterie care se găsește frecvent în mediul înconjurător, atât la sol, cât și în produsele vegetale sau în fecalele animalelor. Acest germen provoacă o afecțiune infecțioasă denumită listerioză.

Unele persoane pot avea simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă sau dureri gastrice. De cele mai multe ori, listerioza afectează nou-născuți, persoane în vârstă, femei însărcinate și persoane care au un sistem imunitar scăzut. De asemenea, în cazul femeilor însărcinate, boala aceasta poate avea drept consecințe nașterea prematură sau avortul.

FOTO: dpexcel/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.