Peste 120 de case tradiționale din România vor fi reabilitate și incluse într-o rută turistică

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Aproape 130 de case tradiționale din România vor fi reabilitate cu bani din PNRR. Valoarea proiectului este estimată la 9 milioane de euro, potrivit  Turnul Sfatului.

De asemenea, a mai fost alocată o sumă de 600.000 de euro pentru a marca, semnaliza și marketiza obiectivele incluse în cadrul rutei. În județul Sibiu sunt incluse în program case din Biertan și Arpașu de Jos. Însă administrațiile locale spun că nu toți proprietarii au fost de acord să intre în programul prin care și-ar fi reabilitat casele vechi.

„Șase proprietari chiar au refuzat să intre în acest program, din diferite motive. Sunt câteva cerințe care i-au speriat. De exemplu, timp de 10 ani nu ai voie să faci modificări, nu ai voie să înstrăinezi imobilul, nu ai voie să faci alte activități economice decât ceea ce există în acest moment. Mulți au fost oameni în vârstă, care au spus că dacă ei mor, copiii poate vor să vândă sau vor să facă altceva și atunci i-ar încurca”, spune Mircea-Mihai Dragomir, primarul din Biertan.

Au fost selectate, în prima etapă, în acest program, comunele Rimetea și Roșia Montană (Județul Alba), comuna Prejmer (județul Brașov), comuna Izvorul Crișului (județul Cluj), comuna Ozun (județul Covasna), comunele Atid și Ciucsângeorgiu (județul Harghita), comunele Leleșe și Bunilă (județul Hunedoara), comuna Saschiz (județul Mureș), comunele Biertan și Arpașu de Jos (județul Sibiu), comunele Ciocănești și Brodina (județul Suceava) și comunele Cerna și Peceneaga (județul Tulcea).