Dezastru: 140.000 de porci vor fi uciși. Pesta porcină, depistată în cea mai mare fermă din țară

pesta porcină
Foto: Jai79 / pixabay.com

Un adevărat dezastru economic a lovit România, după ce pesta porcină a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din România și a doua din Europa. Este vorba despre crescătoria de porci de la Gropeni, din județul Brăila. În total, 140.000 de porci vor fi eutanasiați, relatează publicația „Obiectiv Vocea Brăilei”.

Crescătoria este deținută de firma „Tebu Consulting”, iar pagubele se ridică la zeci de milioane de euro. Autoritățile veterinare au afirmat însă că statul va acorda despăgubiri.

Din informațiile de până acum, se crede că boala a ajuns în fermă prin intermediul apei din Dunăre, autoritățile dând vina pe oamenii care au aruncat cadavre de porci în fluviu.

Astfel, toți cei 140.000 de porci din fermă vor fi eutanasiați începând de luni.

Pesta porcină nu se transmite la om, însă nu există nici tratament și nici vaccin pentru această boală așa că toate animalele infectate trebuie eutanasiate pentru a împiedica răspândirea virusului.

Începând din luna iulie, în județul Brăila au tot fost descoperite mici focare de pestă porcină în diferite localități, iar autorităţile veterinare au eutanasiat porcii respectivi, sperând să protejeze crescătoriile de porci de la Tichileşti (35.000 de animale) şi Gropeni (140.000), însă până la urmă virusul a reuşit să intre şi în acestea, cu toate măsurile drastice de siguranţă aplicate inclusiv de administratorii fermelor, mai notează „Obiectiv Vocea Brăilei”.

“Noi am făcut tot ce s-a putut pentru protejarea fermelor pe uscat, însă până la urmă virusul a venit pe apă. Vina le aparţine acelor persoane inconştiente care au aruncat cadavre de porci în Dunăre. Aceşti cetăţeni inconştienţi, că altfel nu pot să le zic, sunt de vină pentru ce se întâmplă acum în aceste ferme”, a declarat Gicu Drăgan, șeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

El este convins că boala a pătruns în respectivele unităţi economice prin apa de Dunăre folosită pentru adăparea animalelor. El a spus că un cadavru de porc a fost pescuit cel mai recent joi, 23 august, în zona Plajei Lipoveneşti.

Autoritățile au făcut încă odată un apel către populație să nu mai arunce cadavre de porci în Dunăre, iar către cei care văd astfel de leşuri plutind la suprafaţa apei să anunţe imediat autorităţile, la numărul de urgenţă 112.

porc pesta porcină brăila
Cadavru de porc aruncat în Dunăre. Foto: obiectivbr.ro

Foto: Jai79 / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.