Pesta porcină a ajuns lângă București

FOTO: Jai79/Pixabay.com
FOTO: Jai79/Pixabay.com

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) a anunțat că s-a descoperit virusul pestei porcine africane la 15 porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne care se află la 4 kilometri de localitatea Tunari, în județul Ilfov.

Anexa a fost pusă sub supraveghere, s-au aplicat restricții de circulație și toți porcii au fost eutanasiați. În urmă cu o săptămână, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași.

De la începutul anului până pe 10 august, autoritățile au descoperit 645 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici, în 9 județe. Din totalul focarelor, 5 au fost în ferme mari și exploatații comerciale. Specialiștii ANSVSA au confirmat și 30 de cazuri la porci mistreți.

ANSVSA a transmis într-un comunicat de presă că „pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire”, însă are „efecte la nivel economic și social”.

„Trebuie să se înţeleagă că nu există vaccin pentru animale, deci este o boală fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l transmitem populaţiei”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat și directorul ANSVSA.

Pesta porcină africană a fost semnalată prima dată în România pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

Fermierul trebuie să-și pună semne de întrebare dacă nu cumva porcii săi sunt afectați de pestă porcină africană dacă: apare un deces inexplicabil la porci, animalele au febră ridicată (de 40 – 42 de grade Celsius), pielea li s-a înroșit inexplicabil mai ales la urechi, coadă și pe piept sau în zona abdomenului, pofta de mâncare este scăzută, sunt lipsite de energie și prezintă stări de vomă.

De asemenea, scroafele bolnave de pestă porcină africană avortează, iar molima afectează în mod egal masculii și femelele indiferent de vârstă.

FOTO: Jai79/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.