Pesta porcină africană a fost confirmată în județul Teleorman. Probele au fost prelevate din cadavru unui porc găsit într-o zonă situată în extravilan, potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman s-a întâlnit pentru a adopta un plan de măsuri pentru această situație.
La data de 10 octombrie, pesta porcină evolua în 246 de localități din 13 județe, cu un număr de 998 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 90 de cazuri la mistreți, în total fiind eliminați 348.691 de porci afectați de boală, conform ANSVSA.
ANSVSA reafirmă faptul că „pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire”, însă are „efecte la nivel economic și social”.
„Trebuie să se înţeleagă că nu există vaccin pentru animale, deci este o boală fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l transmitem populaţiei”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat și directorul ANSVSA.
Pesta porcină africană a fost semnalată prima dată în România pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.
Fermierul trebuie să-și pună semne de întrebare dacă nu cumva porcii săi sunt afectați de pestă porcină africană dacă: apare un deces inexplicabil la porci, animalele au febră ridicată (de 40 – 42 de grade Celsius), pielea li s-a înroșit inexplicabil mai ales la urechi, coadă și pe piept sau în zona abdomenului, pofta de mâncare este scăzută, sunt lipsite de energie și prezintă stări de vomă. De asemenea, scroafele bolnave de pestă porcină africană avortează, iar molima afectează în mod egal masculii și femelele indiferent de vârstă.
Există însă un loc din Europa care nu a reușit să scape de pesta porcină de 40 de ani. Mai multe detalii găsiți AICI.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: