Pescarii români nu mai pot vinde midii pentru că autoritățile n-au completat un document

Foto: Pixabay

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară a eșuat în realizarea unui raport în care să clasifice apele de pe litoralul Mării Negre, astfel că midiile din Marea Neagră nu mai pot fi vândute.

Pescarii români nu mai pot vinde midiile pe care le comercializau dintotdeauna, după ce autoritățile române au uitat să trimită o anume documentație la Bruxelles.

”Cei de la ANSVSA au venit și au sancționat pescarii care au recoltat midii din Marea Neagră pentru faptul că nu există o clasificare a apelor din punct de vedere al cărnii, să se pună pe piață aceste midii. Această clasificare a apelor trebuia să o facă Autoritatea Sanitar Veterinară, trebuia să o facă de foarte mulți ani și nu au făcut-o”, a povestit Sorin Mănăilă, președintele Federației Ropescador pentru Știrile ProTV.

Cum Comisia Europeană nu tolerează astfel de întârzieri procedurale, scoicile românești nu au în acest moment garanția că sunt bune de consum și nu mai pot fi comercializate.

Realizarea unui studiu ar dura cel puțin câteva luni.

În România nu există nicio fermă de midii (n.r. – Bulgaria are 30), în timp ce pescarii români au recoltat 230 de tone de midii în 2018.

De la jumătatea anului trecut, pescarii români nu mai pot vinde midii, din cauza birocrației. Consumul intern e acoperit din importuri.