Persoanele fizice, în vizorul ANAF. Sunt anunțate controale masive de la 1 iulie: „Luăm informaţii și de pe Facebook”

lucian heiuș
Lucian Heiuș, președintele ANAF. Foto: Captură Facebook ANAF

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a susținut vineri, 17 iunie, o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că începând de la 1 iulie Fiscul va demara controale ample pentru a verifica veniturile persoaelor fizice.

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane”, a declarat președintele ANAF, citat de Digi 24.

„Luăm informaţii de peste tot, inclusiv de pe Facebook. (…) Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente”, a precizat Heiuș.

Concret, ANAF vrea să verifice dacă averile acumulate de persoanele fizice sunt în concordanță cu veniturile obținute: „Am dat o sarcină direcției generale de control venituri persoane fizice să îmi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 și 2019, anul 2020 o să îl finalizăm la sfârșitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârșitul anului. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare și cu revoltă de-a dreptul că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, atenție, o diferență între veniturile estimate de noi și veniturile declarate și impozitate de 20 de miliarde de euro.”

„Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze”, a mai spus Lucian Heiuș.

Președintele ANAF a afirmat că „nu se mai poate continua în acest mod”: „Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face Fiscul de oriunde din lume: trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice.”

„Această direcție funcționează de vreo 10-11 ani. S-au făcut controale, dar într-un ritm foarte timid. Undeva, în vreo 10 ani, în jur de 630 de decizii de impunere. Media pe fiecare decizie de impunere este undeva de 100.000 de euro, suma care se impozitează. Că de fapt noi ce facem? Mergem, vedem cât a declarat, și ce impozit a plătit, vedem cât a acumulat, avem o discuție cu contribuabilul respectiv, justifică, încearcă să spună de undeva a avut bani să-și cumpere 20 de apartamente când el de fapt a avut venituri fiscalizate de doar, nu știu, 10.000 de euro. Dacă nu și le poate justifica, facem diferența, impozităm cu 16%”, a explicat el.

Lucian Heiuș a menționat că vor exista lună de lună cel puțin 70 de echipe de control: „Voi direcționa mai mult de jumătate din capacitatea de control de la persoanele fizice – pentru că nu voi afecta partea de persoane juridice și antifraudă, care va merge în continuare împotriva evaziunii fiscale – dar ne vom duce spre aceste 561.000 de persoane la care există diferențe cumulate de 20 de miliarde de euro. Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare, în jos până la cel mai mic.”

Potrivit lui Heiuș, toți cei din coaliția de guvernare susțin acest demers: „Este glonțul de argint pe care îl poate folosi Fiscul în România împotriva celor care nu înțeleg că trebuie să își plătească impozitele și taxele, că nu trebuie să mai facă acțiuni care încalcă legea, că nu mai pot să meargă în continuare să fure, să facă evaziune fiscală, să nu achite niciun ban către bugetul de stat, sfidând pe ceilalți oameni care în marea lor majoritate sunt onești, corecți, își desfășoară business-urile în regulă și își plătesc la timp impozitele și taxele.”

„Îi vedem, prin intermediul dvs (al presei – n.r.), aproape în fiecare săptămână, cu opulența pe care o afișează. Toți se laudă cu ce au. Din fericire, astăzi, ANAF-ul are suficiente resurse și programe informatice prin care să identificăm aceste proprietăți pe care le-au acumulat și să comparăm cu ceea ce au declarat și cu ceea ce au plătit impozit. Trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu-și plătesc taxele, dar ne sfidează pe toți prin opulența și prin îmbogățirea nejustificată. Și ajung să fie și niște exemple pentru tânăra generație”, a completat președintele ANAF.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.