Persoanele condamnate pentru corupție vor rămâne fără pensie specială

Foto: Digi24

Persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupție vor pierde dreptul de a primi pensie specială, au hotărât astăzi deputații.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege, inițiat de liberali, care prevede că nu vor putea beneficia de pensie specială persoanele condamnate definitiv pentru corupţie.

Proiectul legislativ a fost aprobat în unanimitate de către deputați. Legea vine la scurt timp după ce Parlamentul a încercat, prin altă lege, să taxeze foarte sever pensiile speciale foarte mari.

Proiectul de lege prevede interdicția de a lua pensie specială de serviciu și se aplică pentru: judecătorii CCR, membrii Curţii de Conturi, membrii corpului diplomatic şi consular al României, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, militarii, poliţiştii, personalul de specialitate criminalistică, tehnicienii criminalişti, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari care au o condamnare definitivă pentru corupţie.

Actul aprobat azi de deputați urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Potrivit noii legi, persoanele condamnate definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu, își pierd dreptul la o pensie de serviciu considerabilă.

Rămâne de văzut dacă noua reglementare va fi atacată la Curtea Constituțională a României, care a refuzat, în repetate rânduri, alte proiecte de lege care se refereau la pierderea dreptului de a primi pensie specială.