Permisul de conducere ar putea fi obținut de la 17 ani

FOTO: renateko/Pixabay.com
FOTO: renateko/Pixabay.com

Comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a declarat, într-un interviu pentru publicația bulgară 24Chasa, că vor fi propuneri noi de la Comisia Europeană în ceea ce privește obținerea permisului de conducere.

„Accidentele rutiere au loc mai des în rândul tinerilor participanţi la trafic, decât în rândul celor mai în vârstă. Deși ei reprezintă doar 8% din numărul total al șoferilor, în două din cinci coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta de sub 30 de ani. Acesta este un motiv real de îngrijorare. Acest tipar este influențat de factori comportamentali, dar și de lipsa lor de experiență.

Prin urmare, am analizat diferite măsuri politice pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare a riscurilor și pentru a reduce numărul de decese rutiere și răniri grave în rândul tinerilor.

Noua directivă va introduce o perioadă de probă de cel puțin 2 ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă pentru toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate”, a explicat Adina Vălean.

Printre altele, tinerii vor putea avea permis de conducere de la vârsta de 17 ani, însă nu vor putea conduce decât în prezența unui adult până la vârsta de 18 ani.

„În acest fel, ei vor dobândi o experiență valoroasă de conducere sub supravegherea unui adult în primul lor an de şofat. De asemenea, vom adapta instruirea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru numărul tot mai mare de utilizatori vulnerabili în trafic”, a explicat comisarul european Adina Vălean.

Popularitatea tot mai mare a dispozitivelor de micro-mobilitate, cum ar fi scuterele electrice, a condus la apariţia unor noi categorii de utilizatori de trafic pe străzi, iar acest lucru trebuie reflectat mai bine în formarea șoferilor, mai spune comisarul european.

Mai exact, șoferii trebuie să înțeleagă cu cine împart traficul și ce presupune o partajare sigură. „Formarea va fi, de asemenea, adaptată, astfel încât șoferii să învețe cum să-și reducă emisiile (emisii cu efect de seră, poluarea aerului și poluarea fonică), de exemplu prin schimbarea vitezei sau schimbarea vitezelor mai devreme și să fie pregătiți să conducă vehicule cu emisii zero”, a mai spus Adina Vălean.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.