Cele mai tari perle de la proba de Română de la BAC: „De asta sunt serviciile praf la noi în ţară”

perle română bac evaluarea națională 2017 perle bac română 2018
Foto: Manveet Singh (Flickr)

Luni, 26 iunie, absolvenții de clasa a XII-a au susținut prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat din acest an, cea la Limba și Literatura Română.

Aproximativ 135.000 de candidaţi din toate promoţiile au susținut examenul de BAC 2017, în 439 de centre de examen din țară.

La profilul real, la subiectul I, elevii au primit poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu. Pornind de la acest text, ei au avut de răspuns la mai multe întrebări. Iar la subiectul al III-lea ei au avut de redactat un eseu de 600-800 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ aparținând lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu.

La profilul uman, elevii au avut de analizat relația dintre două personaje dintr-o operă de Marin Preda (subiectul al III-lea), în maximum 600 – 900 de cuvinte. Așadar, ei puteau alege romanul „Moromeții”. La subiectul I, elevii au primit o poezie de Ion Vinea.

Dacă unii elevi au declarat că subiectele au fost ușoare, alții au avut probleme cu rezolvarea subiectelor.

Iată câteva dintre perlele de la examenul de BAC de la Limba și Literatura Română, obținute de adevarul.ro și de realitatea.net:

”Oamenii nu comunică la serviciu ca să faca nişte proiecte de asta sunt serviciile praf la noi în ţară”.

„Nu știu cât ajută comunicarea, dar ştiu că trebuie să arăţi bine ca să fii integrat într-o echipă, femeile au noroc, au și papagal te fac din prima, bărbații sunt mai proști de fel și le cad ăstora la genunchi”.

„Ion a apărut în anul 1999 în perioada interbelică, adică spre sfârşit, mai exact în perioada contemporană sau postbelică”.

”Cât despre Florica nu pot spune că a fost cheie de biserică, când cu Ion când cu Vasile Baciu, nu-i mai ajungeau şi ei bărbaţii”.

„Să crezi şi să nu vezi, Ilie era tatăl lui Slavici cel mai mare prozator de după anul 1990″.

”Moromeţii este o capodoperă a liricii româneşti care a reuşit să încânte cu măiestrie cititorii”.

„Eul liric așteaptă răbdător, dar ea nu este nicăieri și atunci el îi aude numai glasul, care îi închide pleoapele”.

„Eul liric este trist și pare să aibă boli nesfârșite, căzând într-o noapte adâncă și rece!”.

„Ei doi nu se găseau nicăieri, că nu aveau un orar comun, dar se vor întâlni mai târziu, la răscruci”

,,Eul liric este supărat că are aşa un suflet ca nufărul ce intră în ape şi nu mai iese. De departe, de aproape, totul s-a sfârşit şi nufărul a pierit!”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.