Performanță extraordinară a unui român la unul dintre cele mai dure maratoane din lume

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Robert Hajnal a reușit să termine pe locul al doilea „Ultra Trail du Mont Blanc”. Este unul dintre cele mai dure maratoane din lume. Traseul, unul foarte dificil, are o lungime de 170 de kilometri lungime, cu 9.600 de metri diferență pozitivă de nivel și înconjoară în întregime masivul Mont Blanc.

Nivelul este unul foarte ridicat, pentru că în fiecare an iau parte unii dintre cei mai buni atleți din lume. „Am început mai greu, pentru că startul pentru mine întotdeauna e dificil, dar totuși e un lucru bun să nu te grăbești, pentru că asta poate ajuta.

Am sperat la un loc 10, dar a ieșit mult mai bine. E incredibil”, a declarat sportivul născut la Petroșani, pentru Gazeta Sporturilor.

De la start au plecat 2.561 de concurenți. Robert Hajnal a terminat cursa în 21 de ore, 31 de minute și 37 de secunde. Primul a fost Xavier Thevenard, din Franța, care a ajuns la linia de finish în 20 de ore, 44 de minute și 16 secunde.

Concursul este organizat din 2003 și începe în ultimul weekend din august. Ruta trece prin Franța, Italia și Elveția. Potrivit experienței din anii trecuți, sportivii au nevoie, pentru a parcurge traseul de 7 până la 9 zile. Pentru a intra în cursă, sportivii trebuie să adune mai multe puncte în sesiunile de calificări care au loc cu doi ani înainte de întrecere.

De asemenea, nu toți participanții reușesc să ducă la bun sfârșit cursa. De exemplu, în 2016 42% nu au reușit să ajungă la finish, iar în 2017, 34%. Din motive de siguranță, sportivii sunt obligați să poarte cu ei foarte puține piese în echipament.

Au voie cu o jachetă sport care respinge apa, câteva haine mai groase de toamnă, o pătură, o lanternă, un fluier pentru a se face auziți în caz că au probleme, apă și mâncare. De asemenea, la fiecare aproximativ 15 kilometri este mâncare și apă.

Iată momentul în care Robert Hajnal ajunge la finalul cursei: 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=219&v=iwvfElMnyns

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.