Pentru prima dată în istorie, omenirea a reușit să schimbe traiectoria unui asteroid

dimorphos
Imagine a Dimorphos realizată de Telescopul Spațial Hubble. Foto: NASA/ESA/STScI/Hubble

NASA a confirmat că Misiunea DART a reușit să schimbe traiectoria unui asteroid în mișcare. Este pentru prima dată când omenirea a reușit să facă așa ceva.

Sonda DART a lovit asteroidul Dimorphos 285 la data de 26 septembrie, într-o încercare de a devia asteroidul de la cursul său. Dimorphos 285 nu reprezenta un pericol pentru Pământ, însă prin această acțiune NASA a dorit să testeze capacitatea tehnologică a Terrei de a se apăra de o eventuală amenințare.

În ultimele două săptămâni o echipă de cercetători de la NASA a analizat datele obținute, iar acum a ajuns la concluzia că misiunea a fost un succes, orbita asteroidului fiind modificată.

„Cu toții avem responsabilitatea de a ne proteja planeta. Până la urmă, este singura pe care o avem. Această misiune ne arată că NASA încearcă să fie pregătită pentru orice obiect pe care Universul ar putea să îl arunce spre noi. NASA a dovedit că poate apăra planeta. Acesta este un moment cheie pentru apărarea planetară și pentru întreaga umanitate”, a declarat directorul NASA Bill Nelson, citat într-un comunicat de presă.

Înainte de impactul cu sonda DART, asteroidul Dimorphos realiza o orbită completă în jurul lui Didymos (un asteroid mai mare) în 11 ore și 55 de minute. Cercetătorii care au analizat orbita lui Dimorphos au ajuns la concluzia că, acum, asteroidul realizează această orbită în 11 ore și 23 de minute, deci cu 32 de minute mai rapid.

Prin urmare, traiectoria asteroidului a fost modificată. Anterior, NASA a anunțat că misiunea va fi considerată un succes dacă se va reuși modificarea duratei cu cel puțin 73 de secunde. Misiunea DART a reușit să își depășească obiectivul de 25 de ori.

Sonda DART avea o viteză de aproximativ 22.530 de kilometri pe oră când s-a ciocnit cu ținta sa.

În momentul impactului, asteroidul Dimorphos se afla la aproximativ 11 milioane de kilometri distanță de Pământ (pentru comparație, distanța dintre Pământ și Soare este de circa 150 de milioane de kilometri). Dimorphos are 160 de metri diametru, iar Didymos 780 de metri.

Perechea de asteroizi se rotește în jurul Soarelui. Pe măsură ce își parcurg orbita, cei doi asteroizi ajung destul de aproape de Pământ. În anul 2013, de exemplu, asteroizii s-au aflat la 7,2 milioane de kilometri de Terra.

Când Didymos se află pe partea opusă a Soarelui față de Pământ, distanța dintre asteroid și planeta noastră este maximă, de aproximativ 450 milioane de kilometri.

Nici Dimorphos și nici Didymos nu reprezintă un pericol pentru Pământ.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.