Pensionarii ar putea ieși la cumpărături în prima parte a zilei

FOTO: Daniel_Nebreda/Pixabay.com
FOTO: Daniel_Nebreda/Pixabay.com

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri seară, că are în analiză o relaxare a restricțiilor pentru persoanele de peste 65 de ani, iar intervalul orar ar putea fi mutat mai spre dimineață.

„Avem în analiză o relaxare a programului persoanelor de peste 65 de ani. A venit şi căldura şi probabil intervalul orar 11,00 -13,00 nu este cel mai nimerit. Va fi mutat mai în prima parte a zilei coroborat şi cu faptul că la magazine, în prima parte a zilei, beneficiaţi de condiţii mult mai propice pentru a fi protejaţi în sensul în care supermarketurile sunt igienizate, dezinfectate la primele ore”, a spus Vela într-un videoclip pe Facebook în care a răspuns întrebărilor puse de cetăţeni.

Ministrul Vela a mai spus că ia în calcul o nouă evaluare pentru un interval orar spre seară sau după-amiază pentru persoanele de peste 65 de ani. „Avem în analiză acest aspect și vă vom anunța cât de curând cu privire la reprogramarea programului”, a mai spus ministrul.

În prezent, ieșirea persoanelor de peste 65 de ani este prevăzută în Ordonanța Militară 3:

„Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.”

FOTO: Daniel_Nebreda/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.