Mamele cu cel puțin 3 copii vor ieși la pensie mai devreme

mamă cu 3 copii
Foto: OpenClipart-Vectors / pixabay.com

Începând din anul 2021, pensiile din sistemul public din țara noastră se vor stabili pe baza unei noi legi, iar mamele care au cel puțin 3 copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, scrie avocatnet.ro.

Potrivit proiectului de lege adoptat luni de Senat, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Dacă vor dori, mamele cu 3 copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil (cu 6 ani mai devreme în total).

Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii trebuie să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare.

Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.

Prin urmare, o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, dar doar după ce a cotizat la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului, mai notează avocatnet.ro.

Proiectul legislativ prevede o reducere suplimentară a vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puțin 4 copii. Ele vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare al patrulea copil. Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu 7 ani mai devreme, iar una cu cinci copii cu 8 ani.

Proiectul noii legi introduce și alte noutăți, ca de exemplu includerea studiilor de masterat și doctorat în vechimea de muncă.

Pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie de aprobarea Camerei Deputaților, a președintelui statului, și de publicare în Monitorul Oficial.

Legea în forma adoptată de Senat poate fi consultată aici.

Foto: OpenClipart-Vectors / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.