Pensionar din România, dator la stat pe 8.400 de ani

Foto: ES Vic via Wikimedia Commons

Un pensionar din Arad cu poprire pe pensie are de achitat statului suma de 16 lei pe lună, timp de 8.485 de ani.

Peste 6.700 de pensionari din Arad au popriri pe pensie din cauza unor datorii, însă câţiva dintre aceştia au un grafic de plată care se întinde pe sute de ani. În cazul unui pensionar, care are o datorie de 1,6 milioane de lei, datoria este eşalonată pe 8.485 de ani, la o rată lunară de 16 de lei.

El plătește o rată lunară atât de mică deoarece are şi alte datorii. Această rată lunară a fost stabilită de instanţă în funcţie de venitul datornicului, a explicat pentru mediafax.ro directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Arad, Mihaela Vasil.

„În acest caz vorbim de o răspundere patrimonială, iar instanţa a decis suma pe care o datorează pensionarul. Problema acestui pensionar este că mai are deja patru popriri pe venit, în alte speţe, astfel încât nu s-a putut calcula o rată lunară mai mare de 16 lei pentru a cincea poprire, caz în care datoria este de aproximativ 1.600.000 de lei”, a spus Vasil.

Un alt arădean are de plătit, timp de 586 de ani, o rată lunară de 377 de lei, având o datorie calculată la 2,6 milioane de lei. Cea mai mare datorie a unui pensionar arădean cu poprire este de 6,1 milioane de lei, pentru care pensionarul plăteşte lunar o rată de 1.104 lei, din pensia de 2.208 lei. Graficul de restituire a datoriei se întinde pe 463 de ani.

Pensionarii din judeţ au popriri pe pensie din cauza unor datorii la bănci, la stat sau în urma unor decizii judecătoreşti.

Cea mai mare parte a popririlor sunt benevole, respectiv peste 4.000, fiind vorba de rate lunare la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, unde pensionarii au făcut împrumuturi.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ce avere are președintele Klaus Iohannis. Prima declarație de avere a noului șef de stat
Klaus Iohannis în New York Times: Avem nevoie de un Guvern care să schimbe lucrurile
Proiect superb. Casa care pare că plutește pe apă