Guvernul amână impozitarea pensiilor speciale

FOTO: Gov.ro taxa pe lăcomie
Eugen Teodorovici. FOTO: Gov.ro

Guvernul amână impozitarea pensiilor speciale. Această măsură nu a fost inclusă în proiectul de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat marţi, 6 august, pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că măsura nu a fost abandonată, ci doar amânată, deoarece ea reprezintă un mecanism la care încă se lucrează.

„Eu merg mai departe. (Măsura – n. r.) nu e în ordonanţă (proiectul de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare – n. r.) pentru că este un mecanism la care încă se lucrează şi vom vedea în ce formă mergem mai departe, având în vedere că şi în Parlament există două iniţiative legislative, ştiţi foarte bine, şi atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern într-o formă sau alta, vedem, fie ordonanţă, fie proiect de lege, care în septembrie ar trebui să fie închis ca şi subiect şi mai ales aş fi foarte interesat să văd acolo acei parlamentari care, ştiţi foarte bine, spuneau că fac foarte multe şi acum vor avea ocazia să facă ce au spus”, a declarat Eugen Teodorovici într-o conferință de presă, citat de Știrile PROTV.

Inițial, în luna iulie, ministrul Finanţelor a anunţat că ar urma să fie stabilit un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, iar celor care depășesc acest plafon ar urma să le fie aplicată o „taxă de solidaritate”.

Ulterior, în spațiul public au apărut și alte variante de impozitare propuse de Guvern, potrivit cărora ar urma să fie impozitate toate pensiile de peste 2.000 de lei, însă cu procente diferite (cu cât este de mai mare pensia, cu atât procentul este mai mare).

Deocamdată, Guvernul nu a lansat o variantă oficială de taxare.