Cresc pensiile pentru 100.000 de pensionari. Cine sunt cei care beneficiază de majorare

bătrân pensionar
Foto: geralt / pixabay.com

Aproximativ 100.000 de pensionari vor beneficia de creșteri de pensii, după ce acestora le vor fi recunoscute grupele de muncă 1 și 2. Concret, pensionarii vor primi în plus, în medie, între 500 și 800 de lei, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

„Este vorba despre Legea 221 pe 2018. Nefiind prea tehnic, aș vrea să spun că este vorba despre acei pensionari care au lucrat în grupele 1 și 2 de muncă și care pentru acele stagii de cotizare, la momentul ieșirii la pensie, nu au primit punctaj. Deci doar pentru pensionarii din grupa 1 și 2 de muncă care nu au primit punctaj aferent grupelor de muncă”, a explicat ministrul Muncii la postul de televiziune Digi24.

„Sunt în număr de 100.000. Noi deja am trimis aproximativ 35.000 de decizii către pensionari. Aproape 30.000 vor fi puse în plată începând din luna aceasta, la plata de diferență, adică între 16 și 20-25 aprilie o să primească diferențele de bani, diferențe care se plătesc începând cu data de 1 octombrie 2018 până în prezent”, a mai spus Budăi.

Apoi, deciziile se vor recalcula în continuare: „Astfel încât până la 30 septembrie, așa cum prevede legea, noi vom fi în totalitate cu legea aplicată și pensionarii vor primi acasă diferențele de bani, iar apoi vor continua cu noul cuantum în plată”.

Ministrul a mai spus că vor fi mărite pensiile cu sume cuprinse, în medie, între 500 și 800 de lei, în funcție de grupa de muncă în care au lucrat persoanele respective și de perioada realizată.

De la 1 septembrie toți pensionarii vor primi bani în plus la pensie. La acea dată va fi o nouă recalculare, iar valoarea punctului de pensie se va majora de la 1.100 la 1.265 de lei.

El a mai spus că împrumutul de 3 miliarde de euro făcut recent de Guvern „nu are nicio legătură cu achitarea pensiilor”: „Și acei colegi care spun că nu sunt bani să nu mai panicheze inutil pensionarii și să îi lase cu greutățile lor și așa suficiente pentru vârsta lor venerabilă. Niciodată nu s-a pus problema, mai ales cât am fost noi, PSD, la guvernare, ca plata pensiilor, salariilor sau alocațiilor să fie pusă în pericol”.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.