Pensie de urmaș și scutiri de taxe pentru cadrele medicale care își pierd viața din cauza coronavirusului

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

Un proiect legislativ al parlamentarilor PSD prevede acordarea unei pensii de urmaș pentru copiii cadrelor medicale decedate în timpul eforturilor de combatere a coronavirusului.

Potrivit inițiativei, de pensia de urmaș vor beneficia copiii cu vârste de până în 18 ani. Mai mult, tinerii care își continuă studiile și după ce au devenit majori vor primi pensia de urmaș în continuare, până la finalizarea cursurilor, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani.

”Urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare”, se precizează în documentul semnat de mai mulți parlamentari ai PSD.

”În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, mai prevede proiectul de lege.

Mai mult, urmașii medicilor decedați în lupta cu COVID-19 vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau în coporprietate, dar și pentru imobilele în care locuiesc sau pe care le dețin.

Proiectul este trecut pe ordinea de zi a ședinței Senatului.