Câteva mii de vizitatori au fost, în ultimele zile, în Rezervația de Botanică de la Zau de Câmpie, în județul Mureș. Principala atracție este reprezentată de bujorii de stepă, a căror punct maxim de înflorire va fi spre sfârșitul acestei săptămâni, potrivit custodelui rezervației, Ciprian Cenan.
„În data de 20 aprilie a fost prima floare şi, după încălzirea vremii, au început să înflorească tot mai mulţi.
Cred că maximum de înflorire va fi în această săptămână, cel puţin în parcela de jos. În ultimele zile ale acestei mini-vacanţe de 1 mai, am avut peste 2000 de vizitatori, aşa că cei care doresc să vadă bujorii, să se grăbească.
Săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare pot fi văzuţi în întreaga lor splendoare. A fost o primăvară mai rece şi combinată cu zăpada care a căzut în această primăvară, bujorii au înflorit mai târziu faţă de anii trecuţi şi au avut o dezvoltare mai lentă, spre deosebire de iarbă, care a crescut oarecum mai mult.
Dacă vremea rămâne caldă în continuare, cred că înflorirea maximă va fi la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat Ciprian Cenan, potrivit agerpres.ro.
Rezervaţia de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferenţa de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri, motiv pentru care bujorii din parcela de sus au început să înflorească cu câteva zile mai târziu.
Această rezervaţie este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, suprafaţa iniţială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: