Pe ce dată vor fi alegerile prezidențiale

alegeri votare stampila
Foto: European Parliament

Alegerile prezidențiale ar urma să se desfășoare pe 10 noiembrie, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu Buică. Al doilea tur de scrutin este programat pentru 24 noiembrie. Decizia ar urma să fie luată printr-o Hotărâre de Guvern, săptămâna viitoare.

Primul care și-a anunțat candidatura la prezidențiale este actualul președinte, Klaus Iohannis. În ultima perioadă s-a vehiculat că ar renunța pentru funcția de președinte al Consiliului European.

„Domnul deputat Ovidiu Gant in laudatio pentru care i-am mulțumit a menționat că sunt persoane importante în țară și în Europa care m-ar vedea într-o poziție de conducere într-o instituție europeană și vreau să spun aici, acum, public.

Eu sunt Președintele României și vreau să rămân Președintele României și nu al Consiliului European pentru că mai sunt, dragii mei, multe de făcut și sunt dispus să rămân implicat”, a spus şeful statului, la ceremonia de decernare medaliei de onoare a Forumului Democrat al Germanilor din România.

PSD încă nu are un candidat, iar potrivit liderului partidului, Viorica Dăncilă, se va stabili numele în urma unui sondaj de opinie care se va desfășura în următoarea perioadă. Dăncilă a mai precizat că ea nu va candida și nici nu va fi pe lista persoanelor luate în calcul în sondaj.

PSD ar putea susține și un candidat comun împreună cu ALDE și Pro România. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că soluția candidatului unic la prezidențiale din partea PSD-ALDE-Pro România ar fi cea mai bună.

„Cu domnul Ponta am evaluat variantele pe care le avem la dispoziţie pentru alegerile prezidenţiale. Confirm ceea ce a spus domnia sa în această privinţă. Da, cred că cea mai bună soluţie într-adevăr este de a avea un candidat unic”, a precizat Tăriceanu.

El a adăugat că o decizie în acest sens va fi luată „cât de curând”.

„Aşa cum v-am spus şi înainte, după alegerile pentru Parlamentul European o să luăm o decizie. În mod normal, timpul ne presează şi această decizie va trebui luată cât de curând în perioada următoare”, a arătat Tăriceanu, la Parlament.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.