Pe ce dată începe școala. Decizie luată la Ministerul Educației

FOTO: coyot/Pixabay.com
FOTO: coyot/Pixabay.com

În Comisia de dialog reunită la Ministerul Educației, care a adus la aceeași masă inspectori și reprezentanți ai părinților, s-a votat în unanimitate menținerea datei fixate în urmă cu câteva luni pentru începerea anului școlar.

Mai exact, școala începe pe 9 septembrie și nu o săptămână mai târziu, așa cum i-a cerut premierul Viorica Dăncilă fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu.

Propunerea de prelungire a vacanței ar fi venit la solicitarea patronatelor din turism, nemulțumite de încasările din această vară.

Părinții s-au împotrivit prelungirii vacanței. „Nu suntem de acord cu acest punct de vedere. Avem deja o programă școlară încărcată și dacă începem cu o săptămână mai târziu și terminăm mai târziu. Nu putem termina mai târziu de 15 iunie pentru anii terminali, deja mai tăiem o săptămână din acumularea de cunoștințe.

Avem cel mai scurt an școlar din Europa, și cele mai lungi vacanțe. Nu mai trebuie să punem o presiune în plus pe copii. Nu suntem de acord pentru că ar trebui să umblăm la programa școlară, ceea ce este prea mult”, declara, la sfârșitul lunii trecute, președintele Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, pentru Hotnews.ro.

Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru. În luna mai, hotelierii de pe litoral i-au transmis ministrului Turismului, Bogdan Trif, că scurtarea vacanței școlare le va afecta afacerile și i-au solicitat să facă demersuri în acest sens.

Cum va arăta structura anului școlar 2019-2020:

Semestrul I

  • Cursuri: 9 septembrie 2019 – 20 decembrie 2019
  • Vacanță pentru grădiniţe și clasele pregătitoare – clasa a IV-a: 26 octombrie – 3 noiembrie 2019
  • Vacanța de iarnă: 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: 13 ianuarie 2020 – 3 aprilie 2020
  • Vacanța de primăvară: 4 aprilie 2020 – 21 aprilie 2020
  • Cursuri: 22 aprilie 2020 – 12 iunie 2020
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.