Primul procuror care și-a depus candidatura pentru șefia DNA în „runda a doua”

paula tănase procuror candidat DNA
Paula Tănase. Foto: viata-libera.ro

Paula Tănase, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, este primul magistrat care și-a depus candidatura pentru postul de șef al DNA în această a doua rundă de selecție organizată de Ministerul Justiției, anunță postul de televiziune Digi24.

Paula Nicoleta Tănase are 46 de ani, fiind născută la data de 29 noiembrie 1971.

„În cei aproape 16 ani de activitate, deși au fost perioade în care am soluționat peste 1.000 de dosare pe an, cu stoc zero de la o săptămână la alta, nu am avut nicio restituire sau achitare în soluțiile de trimitere în judecată dispuse”, menționează Paula Tănase într-o versiune mai veche a CV-ului său.

În anul 1996 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu media generală 9,46.

În același an a susținut și promovat examenul de admitere în Ministerul Public la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. A fost prima pe regiunea Moldova, menționează Paula Tănase în CV-ul său.

Cine este Paula Tănase

Potrivit hotnews.ro, Paula Tănase se bucură de articole extrem de elogioase din partea luju.ro și Antena 3. Un titlu dat de Antena 3 în noiembrie 2017 la un material despre ea era următorul: ”Un procuror incoruptibil rupe tăcerea: Numirile șefilor în justiție ar trebui făcute de CSM. Președintele României ar trebui exclus din această ecuație”.

Numele său apare și într-o serie de articole publicate pe luju.ro, cu titluri precum ”Magistrații onești vor răspundere”. Într-unul dintre ele se spune că ”Procurorul Paula Tănase a devenit ținta sistemului ticăloșit din Ministerul Public”.

Potrivit sursei citate, Paula Tănase este o susținătoare a ministrului Justiției Tudorel Toader, declarând în decembrie 2017: ”Ministrul Justiţiei a făcut primul pas, într-o reformă absolut necesară care ne priveşte şi care are efecte asupra întregii societăţi. Cred că nu e târziu pentru că toţi colegii practicieni ai dreptului, avocaţi, jurnalişti specializaţi, exponenţi ai societăţii civile, neîncolonaţi, cu curaj şi bună-credinţă să-şi spună opiniile în speranţa că poate cel puţin o parte dintre ele pot deveni amendamente. Cei care îşi cunosc şi respecta profesia nu au motive de îngrijorare vis-a-vis de o schimbare atât de necesară”.

Paula Tănase, către Mihai Gâdea și Mircea Badea: „Am venit din respect pentru dumneavoastră, pentru postul Antena 3”

În noiembrie 2017, procuroarea Paula Tănase a fost invitata lui Mihai Gâdea și Mircea Badea în Ediție specială, la postul de televiziune Antena3.

„Dați-mi voie, înainte de a intra pe fondul oricărei discuții, să vă spun următorul lucru. Vin după o zi extrem de solicitantă pentru că am susținut un examen de multe ore. Am venit din respect pentru dumneavoastră, pentru postul Antena 3 și în egală măsură pentru victimele erorilor judiciare”, a spus Paula Tănase la începutul emisiunii.

paula tănase
Paula Tănase, invitată la Antena3 în noiembrie 2017. Foto: Captură Antena3

Paula Tănase a fost studentă la Iași în perioada în care Toader era cadru didactic

Paula Tănase a urmat cursurile la zi ale Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași chiar în perioada în care Tudorel Toader preda acolo.

Între 1990 și 1993 Tudorel Toader a fost asistent universitar, iar între 1993 și 1998 a fost lector.

Paula Tănase a absolvit facultatea în 1996.

Paula Tănase – CV

În perioada 1996 – 1998 a fost procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, iar între 1998 și 2002 procuror sector de urmărire penală și criminalistică la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.

În perioada 2002 – 2005 a fost procuror desemnat în cercetarea și anchetarea accidentelor mortale produse pe raza județului Galați. De asemenea, și-a efectuat activitatea de urmărire penală proprie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. În 2004 a primit meritul judiciar pentru rezultatele obținute.

Paula Tănase mai precizează în CV că, între 2005 și 2006, din cauza lipsei de procurori, și-a desfășurat activitatea simultan în sectorul de urmărire penală și cel judiciar.

Între 2006 și 2007 a fost procuror la secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, iar în intervalul 2007 – 2009 a fost procuror la secția judiciar-penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați.

De la 1 decembrie 2009 a devenit procuror specializat în investigarea infracțiunilor de corupție în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, iar ulterior a ajuns procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați.

Până ieri nu se înscrisese niciun candidat pentru această a doua rundă de selecție organizată de Ministerul Justiției pentru a găsi un înlocuitor pentru Laura Codruța Kovesi. Toți cei 4 procurori care s-au înscris la primul concurs au fost respinși de minister.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.