Lidl retrage de pe piață un produs în care a depistat o toxină

FOTO: realestate.lidl lidl locuri de muncă
FOTO: realestate.lidl

Lanțul de hipermarketuri german Lidl a retras din magazinele sale din România un produs în care a depistat o toxină. Reprezentanții Lidl i-au rugat pe clienții care au apucat să cumpere produsul să nu îl consume și să îl returneze în magazin, urmând să îşi primească banii înapoi, relatează adevărul.ro.

Este vorba de produsul „Cămara Noastră Suc de mere şi sfeclă roşie, 2L“, fabricat de producătorul român SC Mărul Argintiu SRL.

Potrivit Lidl, în cadrul verificărilor interne, într-o probă a fost depistată toxina patulină.

Produsul „Cămara Noastră Suc de mere şi sfeclă roşie, 2L“ al producătorului SC Mărul Argintiu SRL a fost vândut de către Lidl Romania, însă acum a fost scos de la vânzare.

Produsul „Cămara Noastră Suc de mere şi sfeclă roşie, 2L“, cu data de valabilitate 24.01.2019, poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Această rechemare vizează exclusiv produsul „Cămara Noastră Suc de mere şi sfeclă roşie, 2L“ al producătorului SC Mărul Argintiu SRL. Alte produse vândute de către Lidl Romania, inclusiv alte produse ale producătorului SC Mărul Argintiu SRL, nu sunt afectate de această rechemare.

Producătorul SC Mărul Argintiu SRL îşi cere scuze faţă de persoanele afectate pentru neplăcerile create, mai notează sursa citată.

patulina lidl
Produsul cu probleme
patulina lidl
Produsul cu probleme

Ce este patulina?

Patulina este o micotoxină produsă de o serie de specii de fungi, în general Penicillium, Aspergillus şi Byssochlamys, dintre care Penicillium expansum este probabil specia cea mai răspândită. Patulina a fost descoperită drept contaminant în multe fructe, legume, cereale şi alte alimente mucegăite, cu toate acestea sursa majoră de contaminare constituind-o merele şi produsele din mere, se arată în Norma din 13 iulie 2006 privind prevenirea şi reducerea contaminării cu patulină în sucul de mere şi în sucul de mere folosit ca ingredient pentru alte băuturi.

Fermentaţia alcoolică a sucurilor de fructe distruge patulina şi, prin urmare, produsele fermentate, cum ar fi cidrul şi cidrul de pere, nu conţin patulină. Cu toate acestea, patulina a fost descoperită în produse fermentate cărora li s-a adăugat suc de mere după fermentare. Se cunoaşte faptul că acidul ascorbic determină dispariţia patulinei din sucul de mere, deşi condiţiile optime pentru inactivare nu au fost stabilite pe deplin.

S-a dovedit că tratamentele pe termen scurt la temperaturi înalte (150°C) duc la o reducere cu 20% a concentraţiei de patulină. Cu toate acestea, numai procesarea termică nu este suficientă pentru a asigura un produs liber de patulină.

Patulina apare în principal în fructele mucegăite, deşi prezenţa mucegaiului nu implică în mod necesar prezenţa patulinei în fruct, dar indică faptul că aceasta ar putea fi prezentă. În anumite situaţii, dezvoltarea în interior a mucegaiurilor se poate datora insectelor sau altor invadări ale ţesuturilor sănătoase, ducând la apariţia patulinei în fruct, care la exterior apare ca fiind neafectat.

Patulina poate apărea în fructele lovite după depozitarea în atmosferă controlată şi expunerea la condiţii ambientale, cu sau fără alterarea pulpei. Spălarea fructului sau înlăturarea ţesutului mucegăit imediat înaintea presării nu va înlătura patulina prezentă în fruct, întrucât aceasta difuzează şi în ţesutul aparent sănătos.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.