Patru metode eficiente de a-ţi asigura stabilitatea financiară pe termen lung

Stabilitatea financiară este un obiectiv important pentru cei mai mulţi dintre noi, mai ales când circumstanţele vieţii de zi cu zi ne pot pune în faţa unor situaţii neprevăzute. Dacă încă nu ştii care sunt paşii pentru a atinge acest obiectiv, îţi propunem patru metode eficiente pe care le poţi pune şi tu în aplicare chiar de astăzi.

Pregăteşte-te pentru situațiile neprevăzute

Situaţiile neprevăzute sunt inevitabile, din multe puncte de vedere, de aceea este important să ai întotdeauna un plan B bine pus la punct. Din punct de vedere financiar, sunt câteva lucruri practice pe care le poţi face pentru a-ţi uşura situaţia atunci când circumstanţele o cer. 

Înainte de orice, este important să ai un fond de urgenţe care să echivaleze cu suma veniturilor tale pe trei, până la cinci luni. De exemplu, în cazul în care îţi pierzi locul de muncă, te poţi baza pe acest fond de urgenţă până îţi găseşti o altă slujbă. 

Pregătirea pentru situații neprevăzute implică și accesarea unor instrumente dedicate, așa cum sunt asigurările. Asigurările pentru bunurile mai importante (precum locuința sau mașina) te pot ajuta să nu îți fie afectat bugetul în cazul unor defecțiuni. De asemenea, o asigurare de sănătate sau de viaţă îți oferă sprijin financiar în cazul unor cheltuieli medicale neprevăzute. Dacă timpul tău este limitat şi nu poți să mergi fizic să discuţi cu un expert financiar, e bine să ştii că poţi să-ţi faci o astfel de asigurare online și poți avea parte de consultanța financiară necesară pentru a face cea mai bună alegere pentru tine online, prin intermediul unor platforme digitale. 

Construieşte o strategie de economisire și de investiții

Pentru a-ţi realiza obiectivul de a ajunge la o stabilitate financiară confortabilă, una dintre cele mai eficiente metode se referă la implementarea unei strategii de economisire şi investiţii. Ca să poţi face acest lucru, trebuie să începi cu un control mai atent al bugetului tău lunar şi limitarea sau chiar suprimarea anumitor cheltuieli. În momentul în care elimini cheltuielile inutile, poţi începe să faci economii. Vei fi surprins cât poţi economisi făcând schimbări mici în gospodărie, cum ar fi, de exemplu, reducerea risipei alimentare, a consumului inutil de electricitate, apă etc. 

Odată ce ai un fond consistent, poţi folosi o parte din sumă pentru a face diferite investiţii în instrumente dedicate – asigurări cu componentă de investiție, fonduri mutuale, chiar și acțiuni la bursă. Este, însă, de menționat că orice instrument de investiții ai alege, acesta trebuie să fie în acord cu apetitul tău la risc și cu stilul tău de viață. 

Investește continuu în pregătirea profesională

Piaţa muncii este supusă impactului diferitelor schimbări sociale, ceea ce o poate face, deseori, foarte competitivă. Ca să rămâi un actor relevant în domeniul în care activezi, este important să investeşti în pregătirea ta profesională. Acest aspect este notabil şi pentru siguranţa şi stabilitatea ta financiară. Un profesionist valoros poate face faţă mai uşor diferitelor schimbări prin care trece compania pentru care lucrează, este mai rezilient, adaptabil şi îşi poate găsi cu mai multă ușurință un alt loc de muncă, dacă circumstanţele o cer. În plus, dacă pregătirea ta profesională este continuă, acest lucru îţi va permite şi să avansezi pe scara ierarhică şi să fii plătit în concordanţă cu abilităţile tale.   

Acordă atenţie surselor suplimentare de venit

Ca să dobândeşti siguranţa financiară pe care ţi-o doreşti, poți lua în considerare şi potenţiale surse de venit suplimentare. Dacă programul de la locul de muncă îţi permite, poţi transforma un hobby într-un mic business, care să îţi aducă un al doilea venit. De exemplu, dacă știi foarte bine o limbă străină, poţi colabora cu un birou de traduceri şi să îţi suplimentezi bugetul. De asemenea, ia în considerare şi posibilitatea de a închiria sau a da în arendă proprietăţi sau terenuri pe care le-ai moştenit sau de care nu te foloseşti în prezent. 

Aşadar, ţine seamă de metodele prezentate mai sus şi fă şi tu primii paşi spre stabilitatea financiară pe care ţi-o doreşti! 

Sursă foto: Pexels.com