Patru lecţii de viaţă care îţi vor asigura succesul profesional

Indiferent care este domeniul în care activăm, toţi ne dorim să cunoaştem succesul pe plan profesional şi să fim recunoscuţi şi apreciaţi pentru calitatea muncii noastre. Din păcate, pentru unii dintre noi, acest obiectiv rămâne doar un vis, pe care obstacolele de pe parcurs ne împiedică să-l realizăm. Ce poţi face pentru a cunoaşte succesul în carieră şi a te bucura de el? Iată patru lecţii de viaţă pe care ar trebui să ţi le însuşeşti!

  1. Disciplina este fundamentală

Disciplina este capacitatea de a face ce ţi-ai propus să faci sau ceea ce ai de făcut, indiferent dacă te simţi sau nu motivat. Lipsa disciplinei este, cel mai adesea, motivul pentru care nu reuşim să ne atingem majoritatea obiectivelor, de la un stil de viaţă mai sănătos la succesul pe plan profesional. Vestea bună este că disciplina este o abilitate care se poate dezvolta. Exista carti online pe acest subiect, dar şi seminarii susţinute de speakeri motivaţionali, care te pot ajuta să găseşti instrumentele potrivite prin care să-ţi cultivi disciplina. Indiferent că lucrezi pentru afacerea ta proprie, într-o multinaţională sau într-o instituţie publică, fără disciplină şi coerenţă în activitatea pe care o desfăşori, nu vei fi niciodată un profesionist de top.

  1. Întotdeauna ai ceva de învăţat

În societatea de astăzi este cât se poate de important să ai o minte deschisă şi o mentalitate care să privilegieze soluţiile şi creativitatea. Chiar dacă lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum îţi doreşti, este mai bine să priveşti fiecare experienţă negativă ca pe o lecţie şi să te întrebi mereu ce informaţii noi ai obţinut de pe urma unei situaţii neplăcute. În unele cazuri vei observa chiar că fără aceşti „paşi în spate” nu ai fi putut să-i faci pe cei înainte, în direcţia bună. Pe de altă parte, profită de orice ocazie să îţi dezvolţi alte abilităţi şi pasiuni. Chiar dacă nu ţi se pare că te ajută foarte mult în domeniul profesional, hobby-urile îţi dezvoltă creativitatea şi te ajută să vezi lucrurile din noi perspective. 

  1. Alege cu atenţie oamenii cu care îţi petreci timpul

Cele cinci persoane cu care îţi petreci cel mai mult timp au cea mai mare influență asupra vieții tale, indiferent dacă apreciezi sau nu persoanele respective. Cheia acestei lecții de viaţă este să te asiguri întotdeauna că oamenii cu care îţi petreci timpul, atât la birou, cât şi în viaţa personală, merită timpul pe care îl investeşti în ele și au o contribuţie pozitivă în viaţa ta şi în grupul în care vă regăsiţi. Emoțional sau practic, acești oameni ar trebui să te inspire şi să te facă mai fericit. Dacă simţi că o relaţie devine toxică sau este alimentată de conflict, atunci trebuie să faci tot ce ţine de tine să limitezi influenţa lor asupra deciziilor tale şi pas cu pas să te îndepărtezi de toţi cei care nu te susţin cu adevărat. 

  1. Nu lăsa eşecurile să te definească

Nu există parcurs profesional din care să lipsească greşelile sau eşecurile. Depinde de tine ce faci cu aceste experiențe. Aşa cum menţionam şi anterior, este important să tratezi astfel de situaţii ca lecţii care să te ajute să evoluezi, iar ca să poţi face asta, trebuie să nu permiţi ca ele să te definească. Din fiecare situaţie negativă poţi ieşi avantajat, atât timp cât nu laşi un eşec să îţi influenţeze următoarele decizii. Trebuie să îţi asumi greșelile, să înveţi din ele şi să mergi întotdeauna înainte. Dacă fiecare antreprenor sau persoană de succes ar fi renunţat la prima criză, astăzi nu am mai fi ajuns să-i cunoaştem. Acceptă că greşelile sunt inerente şi mergi mai departe pe drumul tău. Cum spune înţelepciunea populară, numai cine nu munceşte nu greşeşte!

Drumul spre succes este pavat cu multe obstacole, dar o mentalitate deschisă, disciplina şi o permanentă orientare către soluţii te pot ajuta să-ţi îndeplineşti orice obiectiv profesional! 

Sursă foto: Pexels.com 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.