Idei de afaceri. Patru ferme și plantații pe care să le faci cu bani puțini

FOTO: esiul/Pixabay.com
FOTO: esiul/Pixabay.com

Dacă aveți bani pe care vreți să-i investiți într-o afacere la țară, perioada aceasta este potrivită pentru a începe o fermă sau o plantație. Vă propunem patru idei de afaceri la țară, care s-ar putea face cu o investiție mai mică.

Idei de afaceri. Ferma de capre. Crescătorii de animale spun că ai avea nevoie de un buget de aproximativ 20.000 de lei. Însă banii s-ar putea recupera începând cu primul an. Pentru început ar fi nevoie de aproximativ 30 de capre, pe care le cumperi cu aproximativ 9.000 de lei.

La costuri inițiale trebuie să intre și pășunea. Pentru două hectare ar trebui să plătești în jur de 6.000 de lei. De asemenea, trebuie să mai cumperi și un tanc pentru lapte, care ar costa în jur de 5.000 de lei.

Un exemplu de calcul făcut de fermieri arată că 30 de capre ar da în jur de 8.500 de litri de lapte. Din această cantitate de lapte s-ar putea obține în jur de 1.400 de kilograme de brânză, pe care ați putea să o vindeți cu aproximativ 15 lei pe kilogram.

Idei de afaceri. Ferma de găini. Una dintre cele mai prolifice afaceri în domeniul agriculturii ar putea fi cu o fermă care să producă ouă ecologice. Ai avea nevoie de aproximativ 1.000 de metri pătrați de teren undeva la țară. Potrivit normelor europene, într-o fermă ecologică, pe un metru pătrat trebuie să fie maxim 6 găini.

Ați mai avea nevoie de o hală-adăpost cu aproximativ 800 de locuri de cocoțat și tot atâtea cuibare pentru ouat. De asemenea, mai trebuie să montați adăpători și hrănitori. 1.000 de găini ar produce în jur de 25.000 de ouă, care s-ar vinde la un preț mediu de 0,8 lei bucata. O găină ouătoare costă în jur de 35 – 40 de lei.

Idei de afaceri. Plantații de roșii sau de căpșuni

Idei de afaceri. Plantație de roșii. Pentru o suprafață de două hectare aveți nevoie pentru pregătirea terenului (arătură, discuit și îngrășăminte) de un buget de aproximativ 2.000 de lei. Roșiile se plantează spre sfârșitul lunii aprilie.

Răsadurile ar costa în jur de 9.000 de lei și aveți nevoie de aproximativ 70.000 de plante pentru cele două hectare. Agricultorii spun că cele două hectare ar produce în jur de 80 de tone de roșii.

Idei de afaceri. Plantație de căpșuni. În primă fază se tratează solul. Prima dată se desfundă cam 40 de centimetri și se pun în jur de 35 de tone de îngrășământ. Toată această etapă ar costa în jur de 4.000 de lei.

Apoi, în luna iunie se plantează. Întreaga operațiunea costă aproximativ 15.000 de lei. Potrivit agricultorilor care au o astfel de plantație, după un an, această suprafață ar trebuie să aibă o producție de aproximativ 20 de tone de căpșune.

FOTO: esiul/Pixabay.com