Patronul îi mută din producție pe brutarii din Sri Lanka și le cere scuze sătenilor

brutari sri lanka
Foto: Captură video Radio Europa Liberă

Patronul brutăriei din Ditrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka, și-a cerut scuze localnicilor pentru neplăceri și s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție și să îi pună să lucreze în altă parte, anunță Radio Europa Liberă.

El le-a transmis acest lucru localnicilor prin intermediul unei scrisori care a fost citită sâmbătă, 1 februarie, la Căminul Cultural din Ditrău, unde a avut loc o adunare în care s-a discutat despre conflictul dintre săteni și proprietarul brutăriei, precum și despre protestele iscate de angajarea a doi cetățeni din Sri Lanka.

Peste 300 de oameni au participat la adunare, iar unii dintre ei au luat cuvântul și au declarat că, pe când lucrau la brutărie, nu le-au fost plătite orele suplimentare, că aveau salarii mici sau că atitudinea șefului față de angajați lăsa de dorit.

Oamenii nu au acceptat scuzele transmise de patron și au decis să scrie o petiție care să conțină toate solicitările lor și pe care o trimită proprietarului.

Acesta din urmă s-a oferit să îi scoată pe cei doi muncitori străini din procesul de producție și să îi pună să lucreze în altă parte. De asemenea, el le-a spus oamenilor că aceștia nu mai locuiesc în Ditrău și că sătenii nu vor fi „deranjați”.

Într-adevăr, după ce gazdele celor doi bărbați din Sri Lanka au fost amenințate, brutarii au fost mutați într-un apartament din Gheorgheni, oraș aflat la 15 kilometri distanță de sat.

Potrivit Radio Europa Liberă, patronul brutăriei i-a invitat pe localnicii care vor să se angajeze la brutărie să meargă la el și a spus că de acum încolo va anunța orice intenție de angajare în așa fel încât să se prezinte cei care vor să lucreze.

De asemenea, potrivit jurnaliștilor de la Radio Europa Liberă, care au realizat un reportaj în comuna Ditrău, brutăria a înregistrat o scădere cu 20% a vânzărilor în ultimele zile, de când a izbucnit conflictul.

„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei. Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspîndiți zvonuri neconfirmate”, a mai spus proprietarul în scrisoarea sa.

Chiar și preotul catolic din comună, Bíró Károly, s-a arătat împotriva muncitorilor străini. Zielel trecute, el i-a adus pe enoriașii săi la o ședință a Consiliului Local din Ditrău imediat după terminarea slujbei.

„Rugămintea noastră este să nu se aducă forță de muncă din altă parte pentru că noi suntem aici. Frica noastră vine din trecut, frica noastră vine din necunoscut”, a declarat preotul în cadrul ședinței Consiliului Local.

Un localnic prezent la ședința Consiliului Local a spus că străinii își vor aduce cultura lor în sat și că ”biserica mare din Ditrău va cădea peste noi”. Discursul său a fost aplaudat de zeci de săteni.

Un alt localnic a declarat pentru Radio Europa Liberă că a auzit numai „rele” despre imigranți.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.