Patronul firmei de deratizare din Timișoara a cumpărat otrava de pe piața neagră

morți deratizare bloc timișoara
Imagine cu rol ilustrativ. Foto: Captură Digi24

Avocatul lui Sorin Buță, administratorul firmei de deratizare Bistim Dera, care a realizat acțiunea de deratizare din blocul de la Timișoara unde au murit 3 persoane, a declarat că substanţele folosite la deratizare şi dezinsecţie au fost cumpărate ilegal de pe piaţa neagră de către clientul său.

Avocatul Călin Stăiculescu a explicat pentru „Adevărul” că Sorin Buță cooperează cu autoritățile și a explicat exact ce a făcut.

Potrivit acestuia, tabletele cumpărate de patron aveau o doză de concentraţie mai mare decât cea care se foloseşte în mod normal pentru deratizarea în apartamente.

„Nu le-a procurat legal, le-a cumpărat de pe piaţa neagră. Dar de la un tip care lucrează la o firmă de profil. Ştia de substanţele astea, le-a mai folosit la un moment dat la un hotel, în urmă cu o lună. A avut efecte foarte pozitive. A cumpărat aceste pastile pentru hotel. Erau mai puternice faţă de cele folosite uzual. Primind o comandă de la această firmă, care deţine cele două blocuri în Timişoara, având pe stoc deja cumpărate, a zis să folosească şi acolo, având în vedere că acele încăperi nu erau locuite. După ce a plasat aceste pastile el a izolat cu bandă adezivă tocul uşii, a luat şi cheile cu el. Substanţa s-a dus însă şi spre apartamentele vecine, care erau locuite. Nu avea nici el de unde să ştie cât sunt de letale. Urma şi etapa a doua, de îndepărtare şi aerisire. Urma să şi igienizeze. Erau saltele pline de ploşniţe, şi în pereţi”, a povestit avocatul lui Sorin Buţă pentru sursa citată.

Sorin Buță este acum reținut pentru 24 de ore, până la ora 15.00. După expirarea termenului el va fi ajunge în faţa unui judecător cu propunere de arestare preventivă.

O femeie de 28 de ani, un copil de 3 ani și un bebeluș de 9 zile au murit după ce firma lui Sorin Buță a făcut o deratizare în bloc folosind produsul Delicia Gastoxin.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că suspectul B.I.S., în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale cu sediul în Timișoara, a executat servicii de deratizare în imobilul respectiv, în baza unui contract încheiat în acest sens, activitate ce a avut loc în perioada 16.11.2019 – 18.11.2019. În cauză există indicii că, în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit “Delicia – GASTOXIN”, ce conţine ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

În cauză continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor, față de suspect urmând a se lua măsurile preventive care se impun.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.