Patronii din turismul românesc vor o taxă pentru românii care își fac vacanța în străinătate

FOTO: TerriC/Pixabay.com
FOTO: TerriC/Pixabay.com

Patronatele din turism pregătesc un cadru legislativ pentru introducerea unei taxe speciale de promovare turistică care să fie colectată de agențiile de turism de la turiștii români care merg în vacanțe în străinătate.

Consiliul de Administrației al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) l-ar fi împuternicit, recent, pe prim vicepereședintele Nicolae Bucovală să conducă un grup de lucru pentru a completa legislația în domeniu în vederea introducerii unei astfel de taxe.

Se discută dacă această taxă să fie o sumă fixă pe zi de sejur sau un procent din valoarea totală a sejurului.

Banii încasați de agențiile de turism din aceste taxe ar urma să meargă către OMD-ul central care se va înființa și, astfel, aceste sume să se adauge la bugetul de promovare turistică alocat de Guvernul României.

De asemenea, se ia în calcul ca această taxă să fie extinsă și la agențiile de turism online gen Booking sau alte platforme online de rezervare turistică.

Dacă taxa specială ar fi de un euro pe zi, și luând în calcul că circa un milion de români își petrec anual vacanța în străinătate, iar sejul mediu este 5 zile, ar rezulta, că vreo 5.000.000 de euro ar putea ajunge la OMD-ul central.