Patronatele din turism vor să dea în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naționale

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Patronatele din turism anunță că vor să dea în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naționale, în condițiile în care nu vor fi redeschise restaurantele din hoteluri.

„Patronatele din turism intenționează să acționeze Guvernul în instanță pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, data începând cu care peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiții.

Chiar și o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv față de alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții și, în același timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară”, potrivit unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În același comunicat este criticat faptul că președintele Klaus Iohannis a anunțat deschiderea, după 15 iunie, a mall-urilor, însă fără restaurantele din interiorul acestora, „dar nu s-a spus absolut nimic despre așteptata redeschidere a restaurantelor din hoteluri”.

FPTR mai spune că perspectiva ca restaurantele să rămână închise și după 15 iunie, în plin sezon estival și după trei luni de pauză, „a șocat întreaga industrie a turismului din România”.

De asemenea, patronatele din turism mai transmit că „dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment”.

Dancă: Niciun alt sector n-a primit atâta sprijin

Într-o intervenție la Digi24, șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, le-a transmis patronatelor din turism că nu este nicio contradicție între ce s-a discutat și ce s-a decis.

„Nu e niciun fel de contradicție între ce le-am comunicat la discuții și deciziile anunțate. Sunt reguli stabilite în baza cărora se iau aceste decizii. Am spus că vom face relaxarea graduală în funcție de criterii epidemiologice.

Acum, pentru 15 iunie, restaurantele în spații închise rămân cu risc ridicat din punct de vedere al răspândirii infecției. După 15 iunie nu se vor deschide restaurantele, e o chestiune legată de sănătatea oamenilor.

N-aș vreau să fiu în situația lor, să îmi expun reputația deschizând un spațiu închis aflat în proprietate și să apară un caz de infectare acolo”, a declarat Ionel Dancă la Digi24.

Ionel Dancă a vorbit și de facilitățile pe care le-au primit cei din sectorul HoReCa, printre care anularea impozitului specific pentru primul semestru și posibilitatea prelungirii acestei măsuri, amânarea ratelor și a cheltuielilor la utilități, chirii, scutiri de la propriri și executări, amânarea de taxe și impozite, șomajul tehnic, programul IMM Invest sau bani nerambursabili.

„Mai mult de atât nu cred că a putut face vreun guvern în această perioadă pentru vreun sector economic. Nu cred că a existat sector economic în România în ultimii ani care să fi beneficiat de atâtea măsuri de sprijin și facilități cum a fost HoReCa în această perioadă”, mai spus Dancă.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version