Patriarhul Daniel vrea ca elevii să primească note la Religie, nu calificative!

patriarhul daniel
Sursa: basilica.ro

Într-o scrisoare adresată ministrului Educației, șeful Bisericii Ortodoxe Române susține că evaluarea la disciplina Religie trebuie să se facă prin note, nu prin calificative, așa cum prevede o variantă a planului-cadru pentru învățământul gimnazial.

În epistola sa către Monica Anisie, care ocupă în prezent funcția de Ministru al Educației și Cercetării, PF Daniel cere ca Religia să fie prezentă în noile Planuri-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal, iar elevii să primească note, nu calificative, la această disciplină.

”Evaluarea face parte din specificul oricărei materii şcolare; aşadar, este necesară şi la ora de Religie. Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară”, susţine Patriarhul Daniel, citat de agenția de știri Basilica.ro.

Cu toate că Religia este păstrată în trunchiul comun, în toate cele patru variante de Plan-cadru pentru învățământul gimnazial, Patriarhul Daniel e nemulțumit că una dintre ele propune evaluarea elevilor prin calificative.

”Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară. Nota funcţionează ca un stimulent al învăţării atât în sens pozitiv („învăţ ca să iau o notă mare”), cât şi negativ („dacă nu mi se pun note, de ce să mai învăţ?”). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciată de elevi şi profesori ca un barometru al strădaniei elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunoştinţe şi în formarea de atitudini şi conduite moral-religioase se cere răsplătit şi valorizat”, a mai scris liderul BOR.