Patriarhia se delimitează de protestul cu icoane din cinematograf: ”Aceste acțiuni ar putea deveni o problemă”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Foto: Basilica.ro
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Foto: Basilica.ro

După ce mai mulți protestatari, ”înarmați” cu icoane și bannere, au întrerupt proiecția unui film la cinematograful Muzeului Țăranului Român, Patriarhia a catalogat acțiunea, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, drept neîntemeiată din niciun punct de vedere.

Patriarhia Română admite, potrivit RFI, că astfel de acțiuni de protest, ce tind să se înmulțească, ar putea deveni o problemă pentru Biserica Ortodoxă Română:

”Stlistica unei mișcări de protest indică și gradul de înțelegere și gradul de cultură al celor care protestează. Dincolo de asta, despărțind așadar instituția de acest grup care a venit să protesteze în felul său, țin să adaug totuși că într-o asemenea instituție (Muzeul Țăranului Român) trebuie să avem grijă ce tip de materiale promovăm. Pot fi foarte valoroase dintr-un anumit punct de vedere, dar inadecvate, ținând cont de profilul instituției în care aceste filme se difuzează. Nu am văzut filmul, am citit doar despre el. Înțeleg că nu este un film de propagandă pro-gay. Este un film constuit pentru a dizolva o veche prejudecată și din acest punct de vedere nu cred că este un film care trebuie blamat. În niciun caz”, a declarat Vasile Bănescu.

Mai mult, acesta a ținut să precizeze că: ”Patriarhia Română nu invită și nu incită pe nimeni să protesteze în legătură cu filmul despre care vorbim”.

Filmul „120 de bătăi pe minut”, regizat de Tudor Giurgiu, a câștigat marele premiu al juriului la Cannes 2017. Filmul prezintă acțiunile organizației civice ACT UP din Franța anilor `90 și activismul acesteia privind accesul persoanelor homosexuale infectate cu HIV la tratament.

”Nu este interzis să cânți sau să spui o rugăciune nicăieri. Nu asta e problema. Ci modul în care aceste persoane au ales să protesteze. Consider că e un mod criticabil dintr-un anumit punct de vedere și că nu ar fi trebuit să pătrundă într-un spațiu în care se desfășura un eveniment și să protesteze în acest fel. Dacă protestul lor e întemeiat sau nu din punct de vedere moral, asta e o altă discuție”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

https://greatnews.ro/protest-cu-icoane-si-cantece-religioase-intr-un-cinematograf-din-bucuresti/

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.