Patriarhia Română, după interzicerea pelerinajelor: ”Bisericile sunt spații ale decenței, curățeniei și ordinii”

mănăstirea pasărea jaf
Biserica din cimitir Adormirea Maicii Domnului. Foto: Andrei Stroe (Wikimedia Commons)

La scurt timp după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis limitarea pelerinajelor religioase la nivelul unei anumite localități, Patriarhia Română a reacționat cu un comunicat în care își exprimă ”înțelegerea” pentru aceste măsuri.

”Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale”, a comunicat Patriarhia Română, adăugând:

”Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești”.

Restricțiile anunțate aseară de Raed Arafat, secretarul de stat pentru situații de urgență, vizează în special pelerinajul de Sfânta Parascheva, care atrage anual sute de mii de credincioși la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, de la Iași.

Sfânta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie şi va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Procesiunea se va desfășura în acest an în condiții speciale.

”Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, a mai transmis Patriarhia.

Pelerinajul de Sf. Parascheva continuă. Mesajul Bisericii: „Sfințenia nu e contagioasă”