Bisericile vor face slujbe doar în aer liber

FOTO: fietzfotos/Pixabay.com
FOTO: fietzfotos/Pixabay.com

Se pregătesc altarele de vară și pridvoarele lăcașurilor de cult din România, după ce Guvernul a decis închiderea temporară a bisericilor, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Patriarhia Română a transmis mai multe instrucțiuni credincioșilor care vor în continuare să se roage în apropierea lăcașurilor de cult, a căror activitate a fost restricționată din cauza epidemiei de coronavirus.

″În contextul epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19), Cancelaria Sfântului Sinod a transmis miercuri, 18 martie 2020, îndrumări actualizate pentru parohii şi mănăstiri: respectarea măsurilor dispuse de autorităţile publice şi cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistenţă religioasă; desfăşurarea slujbelor religioase doar în aer liber, de regulă lângă lăcaşul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanţa de minimum un metru între participanţi”, se arată în documentul transmis de Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

De asemenea, cancelaria Sfântului Sinod a transmis și câteva îndrumări pentru desfășurarea acestor slujbe în aer liber, dar și pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, printre care dezinfectarea și aerisirea corespunzătoare a bisericilor.

“Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spaţiul de cult, în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcaşul de cult. Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoţii slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor privind Spovedania, Împărtăşania şi citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”, mai preciza sursa citată.