Pățania unei femei care a confundat wasabi cu avocado

FOTO: nir_design/Pixabay.com
FOTO: nir_design/Pixabay.com

O femeie în vârstă de 60 de ani, din Israel, a ajuns la spital de la o nuntă. Aceasta a confundat wasabi cu avocado și a mâncat o porție generoasă care aproape i-a fost fatală.

La câteva minute după ce a mâncat a început să simtă o presiune bruscă în piept, care a radiat în brațe. A decis să rămână la nuntă până mai târziu și a doua zi, pentru că s-a simțit foarte slăbită și cu o stare puternică de disconfort, s-a dus la medic.

Potrivit Live Science, doctorii de la Centrul Medical Universitar Soroka, din Beer Sheva, au supus-o mai multor teste și au ajuns la concluzia că suferă de sindromul „inimii frânte” sau cardiomiopatie Takotsubo.

Această afecțiune presupune că ventriculul stâng, pompa principală a inimii, devine akinetic și acest efect duce la insuficiență cardiacă și este afectată circulația. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unui atac de cord.

Însă, din fericire, acest sindrom este unul temporar, iar cu un tratament adecvat, pacienții își revin în aproximativ o lună.

Sindromul apare de obicei pe fond emoțional, mai ales în urma unor evenimente neașteptate precum pierderea cuiva drag sau alte situații similare ca impact. Însă, potrivit medicilor, poate apărea și pe fondul unui atac de astm.

Dar în cazul israeliencei, sindromul a fost declanșat după ce a mâncat o lingură mare din condimentul extrem de puternic. Revista de specialitate BMJ Case Reports arată într-un articol că acest caz este o premieră.

Wasabi, cunoscută popular și ca „hreanul japonez”, este o plantă din familia în care sunt incluse și varza sau muștarul. Rădăcina de Wasabi este folosită cel mai adesea ca sos asociat cu sushi, dar și la alte preparate din gastronomia japoneză. Sosul rezultat din wasabi este iute, iar vaporii stimulează căile nazale și potențează aromele mâncărurilor cu care este asociat.

FOTO: nir_design/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.