Pasionați de pictură? Cum alegeți șevaletul potrivit

Cum să alegi șevaletul potrivit. Foto: Pixabay.com
Cum să alegi șevaletul potrivit. Foto: Pixabay.com

Pasiunea pentru pictură se întreține și evoluează prin perseverență, dar și prin folosirea materialelor potrivite. Unul dintre materialele necesare în acest hobby este suportul pe care se realizează viitorul tablou, adică șevaletul. Un astfel de suport poate fi în formă de trepied sau poate avea un cadru de sprijin rectangular.

Dimensiunea tabloului, locul în care se realizează pictura și chiar numărul utilizatorilor influențează alegerea unui anumit model de șevalet. Există mai multe tipuri de șevalete: șevalet simplu, șevalet de atelier, șevalet de studio, șevalet gigant (sau supradimensionat), șevalet pentru expoziție, șevalet multifuncțional, șevalet pentru copii (adică dublu, poate fi utilizat de doi copii simultan) etc.

Alegerea tipului de șevalet depinde  în primul rând de locul în care se va picta: la masa din birou, într-un atelier, în aer liber etc. De exemplu, dacă pictați la masa din birou, este indicat un șevalet mai mic. Dacă activitatea artistică se desfășoară într-un atelier, ar fi potrivit un șevalet tip liră. Dacă pictați în aer liber, aveți nevoie de un șevalet robust, stabil și ușor de transportat. În funcție de locul în care veți picta, veți alege și sistemul de fixare a șevaletului. De exemplu, dacă pictați în aer liber, aveți nevoie de un cadru rectangular ca suport sau un șevalet de tip liră cu greutate mai mare.

Dacă obișnuiți să realizați tablouri de diferite dimensiuni (pânza va avea întinderi mai mari), atunci aveți nevoie de un șevalet cât mai flexibil, astfel încât înălțimea să fie ajustabilă. După cum este menționat și mai sus, există șevalete supradimensionate, însă acestea impun și un spațiu de lucru mai generos, într-un atelier mare sau în aer liber. De asemenea, dacă picturile sunt foarte diferite din punctul de vedere al dimensiunilor, atunci cel mai indicat ar fi un șevalet multifuncțional deoarece permite fixarea cadrului port pânză în orice poziție, de la vertical la orizontal.

Un șevalet ar trebui să reunească următoarele calități: este realizat din materiale de calitate (de exemplu, lemn tratat prin aplicarea unor uleiuri care împiedică deformarea și crăparea elementelor care îl compun), este robust, rezistent, flexibil, pentru a permite ajustarea dimensiunilor.

De asemenea, înainte de a cumpăra un șevalet, trebuie să știți care este dimensiunea maximă a unei pânze pe care o poate încadra și care este greutatea maximă pe care o poate suporta. Nu în ultimul rând, unele șevalete se comercializeaza împreună cu spații de depozitare adiacente, deci e bine să întrebați și acest aspect.

Prețul mic poate fi un factor de decizie în achiziționarea unui șevalet, însă e de preferat să plătiți mai mult pe un produs de calitate și pe care să îl folosiți timp îndelungat decât să plătiți puțin, să se strice și să fiți nevoiți să cumpărați altul.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.